„Elég lesz nekünk egy gyerek!” – Önzők az egykék szülei?

A legtöbb pár számára egy lurkó nem elég. Egy átlagos nő általában két gyermeket szeretne, ám a döntés sok esetben azon is múlik, mi lenne jó a már meglevő, első csemetének.

Egy átlagos családban általában két gyerek van – ennyit szeretnének a szülők, egy csemeténél nem állnak meg. Ugyanakkor, az igazán őszinte anya és apa elismeri: az, hogy legyen-e második gyermekük, sokszor azon múlik, mi lenne jó az első gyermeknek. Ez sokkal inkább befolyásolja a döntést, mint az, hogy mi jó a szülőknek.

Az emberek úgy gondolják, a gyerekeknek testvérre van szükségük, hogy legyen társaságuk, és ne nőjenek fel elkényeztetve. Sőt, azok a szülők, akik mégis egy gyermeket nevelnek, gyakran megbélyegezve érzik magukat. Kénytelenek azzal szembesülni, hogy sokan önzőnek tartják őket.

Leszögezhetjük azonban, hogy ez utóbbi meglehetősen lesújtó ok a második gyermek vállalásához. Vannak anyák és apák, akiknek egyszerűen nincs igényük még egy lurkóra. Akkor sem, ha megtapasztalták, hogy első gyermekük jó alvó, okos, kiváló érzéke van ehhez vagy ahhoz. Szeretik azt az életmódot, amit kialakítottak, ugyanis az a kezelhető a számukra.

Azok a szülők, akik így döntenek, sokszor félnek erről beszélni, mert úgy érzik, mások nem értenek velük egyet – sőt, tudják, hogy sokan nem egyeznének velük. A kívülállók gyakran úgy gondolják: önzők.

shutterstock_9097549

Ám az egyedüli gyermek is könnyen feltalálja magát, ha közösségbe kerül: sok barátja, unokatestvére, osztálytársa lehet. Nem nélkülözi a társaságot.

S ha valaki úgy véli, egyes szülők azért nem akarnak még egy gyermeket, mert maguk is egykék voltak, esetleg nem tudják, milyen jó is, ha van az embernek testvére, bizonyos esetekben ez a feltételezés sem állja meg a helyét. Van olyan édesanya ugyanis, akinek bár 4 testvére volt, mégis úgy dönt, hogy az ő csemetéje jól meglesz egyedül is.

A kutatások sem pártolnak el az egy gyermeket nevelő szülők mellől – Bill McKibben szerző szerint, aki az egygyermekes családokról írt könyvet, azt tanulmányozta, hogyan boldogulnak az egykék a mindennapokban. Tanulmánya kimutatta, hogy az egyedüli gyermekek jobban teljesítenek az iskolában, különösen a tudomány terén, a matematikában és az irodalomban. Több barátjuk van és rugalmasabban kezelik a nemi szerepeket, mint a nagyobb családokban felnövő gyerekek.

Ha tehát egy pár azon elmélkedik, hogy megállna egy gyermeknél, nagy eséllyel találhat hasonlóan gondolkodó szülőket. A jelek szerint nem lesz nagy gondja az egyke gyermeknek, sőt számos területen a több testvéres lurkóknál jobban is teljesíthet.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: