Az időjárás ma a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

Az időjárás miatt tartós álmosságérzés is jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A vércukorszint is alacsonyabbá válhat.

Észak felől szakadozik, csökken a felhőzet, a déli területek lehetnek legtovább felhősek, ott késő délutántól csökken jelentősen a felhőzet. Elsősorban a Dél-Dunántúlon, és az Alföld déli és keleti részein számíthatunk záporra, keleten egy-egy zivatarra. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, az északi országrészben, valamint zivatar környezetében egy-egy viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 29 fok között valószínű.

napos_reggel

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak nagy részében napos idő lesz, több felhőre pénteken a nap második felében, illetve szombaton északkeleten számíthatunk. Péntek estétől főként északon, szombaton napközben északkeleten elszórtan zápor, zivatar is várható, egyébként csapadék nem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében 9 és 15, majd többnyire 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 fok körül, később 25 és 31 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 4. 21,3 °C -0,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 38,0 °C (1950) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,9 °C (1984)

Forrás: met.hu