A tenger új gyümölcse: a porszívó

Műanyag hulladékgyűjtési kampányt indított az egyik háztartási eszközöket gyártó vállalat. Az összegyűjtött műanyagból porszívók készülnek majd.

A Földnek mintegy negyedét műanyag hulladék borítja, s csupán 8 százalékát erdő. A világ legnagyobb műanyag-hulladékszigetei a Csendes-óceánban úsznak. Némelyik közülük nagyobb kiterjedésű, mint Texas állam (696 ezer km2). Az új gyártású műanyagoknak csupán 1 százaléka kerül újrahasznosításra, miközben a feldolgozó iparban hiány van újrahasznosítható műanyagokból.

Az újra feldolgozott műanyagból környezetbarát háztartási gépeket is lehet gyártani, s ezzel a háztartások további alternatívákhoz jutnak (szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos izzók és gépek, műanyag zacskók mellőzése stb.) a fenntarthatóság területén. Persze nem csak a háztartások gazdagondak az újrahasznosítás kedvező hatásaitól. Kiszórt műanyagokból készülnek például a gépjárműforgalomban használt eszközök, mint például a zajvédő falak, sebességcsökkentő küszöbök, vezetősínek, de nagyon gyakori, hogy apróbb hasznos tárgyakat is préselnek a sokak számára már értéktelennek tartott hulladékból.

Porszívók a tengerből projektről

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára, és a fenntartható háztartási gépek gyártásához is szükséges, újrahasznosítható műanyag hiányára. A hat helyszín, ahol az Electrolux vállalat a műanyag hulladék begyűjtését végzi: az Atlanti-óceán (Franciaország), a Csendes-óceán (Long Beach, Kalifornia, USA), az Indiai-óceán (Paradicsom-partok, Thaiföld), a Földközi-tenger (Cote dAzur, Monaco), a Balti-tenger (Németország), és az Északi-tenger (Svédország).

A műanyagot különböző technikákkal gyűjtik össze a helyszíneken. A korallzátonyok közötti merüléstől kezdve a vízfelszínről való lehalászáson át, a legegyszerűbb kiemelésig. A gyűjtésben olyan helyi szakértők és önkéntesek vesznek részt, akik a közelben laknak, vagy hasonló problémák megoldásán fáradoznak.

A kihalászott műanyagot ezután megtisztítják, feldolgozzák, majd a vállalat design központjába szállítják. Itt készülnek majd a limitált szériás környezetbarát porszívók, melyek külső jegyei az alapanyagul szolgáló műanyag származási helyére utalnak majd.

A jelenleg forgalomban lévő környezetbarát porszívók legalább 55 százalékban, egyes esetekben akár 70 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig ez az arány várhatóan tovább nő majd. Magyarországon az UltraSilencer Green kapható.

zöld porszívó

Forrás: