A sok napsütés mellett hidegfront éri el térségünket

A sok napsütés mellett egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, amelyekből előbb néhol a Dunántúlon, majd főként nagyjából a Pécs-Salgótarján vonaltól keletre pattannak ki elszórtan záporok, zivatarok.

Sok napsütés és hidegfront

Egy hidegfront éri el térségünket, amely lelassul felettünk. A keleti tájak fölé még melegebb, északnyugatra ugyanakkor már hűvösebb levegő áramlik. Így a melegfronti tünetek mellett a déli óráktól a nyugati vidékeken már a hidegfronti tünetek is megjelennek. A fejfájás, migrén, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás, ízületi fájdalmak, görcsös panaszok hátterében légköri okok is lehetnek. Hamarabb elfáradhat a szervezet, ezért a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható, mind a munkában, mind pedig a járművezetésben.

anya, lány, lufi, nap

Helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással és jégesővel. A délnyugati szelet az ország északi felén és zivatarok környékén több helyen viharos széllökések is kísérik. Délutántól a Dunántúl északi területein és a Börzsöny térségében már északnyugatira, északira fordul a szél, és estétől mindenütt csillapodik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között várható, az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúl északnyugati tájain 25, 28, másutt általában 28 és 33 fok között alakul, de a Tiszántúlon akár 34, 35 fok is lehet.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Kezdetben csak kisebb területen és ritkábban, az időszak második felében viszont többfelé, akár ismétlődő jelleggel is záporra, zivatarra számíthatunk, egy-egy hevesebb zivatarban jelentősebb csapadékkal.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 12, 19, majd 16, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 23, 28 fokról 27, 34 fok közé melegszik, legfeljebb nyugaton lehet egy-két fokkal hűvösebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 15. 17,3 °C -2,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 34,2 °C (1986) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,0 °C (1926)

Forrás: met.hu