A salátalé tényleg segít elaludni?

A TikTok alkalmazásról általában azt gondolják, hogy egy olyan közösségi hálózat, amely táncos rutinok és vicces videók miatt vált népszerűvé, de egy poszt különösen nagy feltűnést keltett az alvásukat javítani próbáló emberek körében.

Egy vírusszerűen terjedő videóban a TikTok felhasználó @shapla_11 a következőt posztolta: “Szóval úgy tűnik, hogy a salátás víz ivása álmosít”. A továbbiakban azt magyarázza, hogyan segített neki gyorsan elaludni egy egyszerű “saláta tea” fogyasztása.

És úgy tűnik, hogy a videója hatására sokan mások is kipróbálták a hacket, és arról számoltak be, hogy nekik is segített elaludni.

Kövesd a saláta fogyókúra menüt!

Tehát lehet, hogy a salátatea lesz az új lefekvés előtti főzet?

Megnéztük, hogy milyen tudomány áll a háttérben, miért segítheti ez a tea az elalvást, és hogy a szerény salátát a történelem során valójában gyógyászati tulajdonságai miatt használták.

Varázslatos salátaital
A saláta olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek nyugtató és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek. Bár gyakran úgy gondolunk a salátára, mint ami többnyire csak víz és remek diétás fogás, valójában tartalmaz valami hasznosat, amit Lactucariumnak hívnak. Ez gyakorlatilag egy tejszerű folyadék, amelyet több salátafajban is megtalálható, általában a szárak tövéből nyerhető ki. Néha saláta ópiumnak is nevezik, mert állítólag nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. Ez a folyadék laktukopikrin és laktucin nevű kémiai vegyületeket tartalmaz, és ezek felelősek a saláta nyugtató és fájdalomcsillapító tulajdonságaiért.

Salátával és talán póréhagymával beültetett kert kellene?


Tudományos kutatások kimutatták, hogy a fejes saláta alvást indukál…. a rágcsálókban. A TikTok sleep hack körül sok szó esik arról, hogy a tudomány is alátámasztja. Ez nem teljesen igaz. Bár két kutatás is vizsgálta a saláta nyugtató tulajdonságait, mindkettőt állatokon, pontosabban, egereken végezték.

Az egyik tanulmány azt vizsgálta, hogy mi történik a már eleve gyógyszerrel elaltatott egerek szervezetében.  Az egereket a nyugtató pentobarbitállal kábították el, majd a kutatók különböző salátakivonatokat adtak be az alvó rágcsálóknak. A második vizsgálatban ismét pentobarbitált használtak, hogy mesterséges alvást idézzenek elő az egerekben, majd 4 különböző salátatípus (piros és zöld fajták) kivonatainak hatását vizsgálták.

Mindkét vizsgálat azt találta, hogy a salátakivonat növelte az egerek alvásidejét, és bár ez egy érdekes kutatás, de ezek laboratóriumi kísérletek, amelyek embereken nem lennének lehetségesek. Csak azért, mert valami egy egérrel kiválóan működik, nem jelenti azt, hogy ugyanez az eredmény várható az embereknél is.

Ahhoz, hogy ez a kutatás átültethető legyen az emberekre, olyan ellenőrzött vizsgálatokra lenne szükség, amelyek összehasonlítják, hogy az emberek milyen jól és mennyi ideig aludtak saláta tea fogyasztásával és anélkül. A cikk írásakor még nem jelentek meg ilyen tanulmányok, úgyhogy várnunk kell és meglátjuk!

Foto:pixabay.com

A csodálatos sali

A salátát már az ókori civilizációk, köztük az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is termesztették és írtak róla. A rómaiak és a görögök állítólag étkezés után fogyasztották, hogy álmosságot idézzen elő, míg az ókori egyiptomiak úgy gondolták, hogy az alvást és a férfiasságot is segíti.

Foto:pixabay.com

A híres római író és természettudós, Plinius az idősebb gyakran említi a “Lactuca” nevet, de sok olyan növényre is ezt a nevet használja, amely nem saláta. A kerti növényekről szóló értekezésében a salátáról szóló részben azt írja, hogy minden salátáról azt tartják, hogy álmot hoz.

A római gyógyszerekről azonban a legtöbbet a római Celsus (közel 2000 évvel ezelőtt) írt, ma már klasszikusnak számító orvosi szövegeiben. Ezekben a saláta is szerepel, és megállapítja:

“Az alvás előidézésére jók a következők: a mák, a saláta, és főleg a nyári fajták, amelyeknek a szára nagyon tejes, az eperfa, a póréhagyma.”

Celcusszal nagyjából egy időben élt a görög orvos, író és botanikus, Dioszkoridész, aki a gyógynövények enciklopédiáját írta, amelyet több mint 1500 éven át széles körben használtak. Ő is feljegyezte, hogy a kerti saláta jót tesz a gyomornak és pihentető alvást biztosít.

És végül, Galénosz, a modern orvostudomány atyja, közel 2000 évvel ezelőtt salátalevet ivott, hogy segítse az alvását:

“A korom előrehaladtával, amely természeténél fogva éber, nagyon szenvedtem az alváshiánytól; mely rendellenességre esténként salátát szoktam enni, ami az egyetlen szuverén gyógymódom volt. Sokan vízben főzik ezt a zsenge gyógynövényt, mielőtt szárat növeszt; ahogy most én is teszem.”

Világos tehát, hogy az emberek már régóta értékelik a salátát alvásserkentő tulajdonságai miatt, és a saláta teát már az ókori világ híres és befolyásos emberei is főzték!

Foto:pixabay.com

Valamilyen oknál fogva a saláta gyógyászati célú felhasználása a 19. század végén kiesett a pixisből, ezért a korábban említett két egereken végzett vizsgálatot leszámítva kevés további tudományos kutatásra került sor. Tehát 3000 év után még mindig nem dőlt el, hogy a salátának van-e bármilyen előnye az alvásra. De azért érdemes megpróbálni…

Forrás: Napidoktor.hu