A mellkas jegelése enyhítheti a pánikrohamot és segítheti a jobb alvást?

A CikTokers egy olyan hacket dicsér, amely állítólag segít enyhíteni a szorongást és javítani az alvás minőségét. Azt állítják, hogy a mellkas közepére helyezett jégcsomag stimulálja a vagus idegedet, ami redukálja a stresszt és jobb alvást produkál.

A TikToker Frankie Simmons (330,5K követő) posztolt egy videót, amelyben azt állítja, hogy a technika segített csökkenteni a szorongás okozta alvászavarát. Azt állítja, hogy korábban másfél órába telt, mire megnyugodott, hogy visszaaludjon – most viszont már csak 15 percbe telik. A klip már 14 millió megtekintést szerzett.

Egy másik videó, amelyet Alan Mandell (2,1 millió követő) osztott meg: “Fogj egy jégakkut, tedd a mellkasodra, ez stresszmentesíti a testedet, és jól alszol” – mondja a videóban.

Tehát a technika valóban beváltja ezeket az előnyöket? És érdemes kipróbálni? Az alábbiakban mindent elmondunk, amit tudni kell róla, a profiktól származó véleménnyel.

Fotó: 123rf.com

Mit foglal magában a mellkas jegelése trend?


A technika lényege, hogy a már említett TikTok-videók szerint egy hideg jégcsomagot helyezel a mellkasod közepére, ami aktiválja a vagus idegeket.

A vagusideg a paraszimpatikus idegrendszer része, amely a stresszes időszak után a tested relaxációs reakciójának kiváltásáért felelős, és számos önkéntelen testi funkciót irányít. “Szabályozza a belső szervek és rendszerek működését, például az emésztést, a szívritmust és a légzésszámot” – mondja Carleara Weiss, PhD, RN, felnőtt-geriátriai ápoló szakorvos, aki a viselkedéses alvásgyógyászatra összpontosít, és az Aeroflow Sleep alvástudományi tanácsadója.

TikToker Simmons szerint a vagus ideg stimulálása egyszerű. “Ezt megtehetjük jéghideg vízzel való zuhanyozással. Jéghideg vízben való megmártózással. De ha meg akarjuk kímélni magunkat a kellemetlenségektől, egyszerűen tegyünk egy csomag jeget a mellkasunk közepére. Csomagoljuk be egy törölközőbe, feküdjünk le legalább 15 percre, és érezni fogjuk a hatást.”

jeges vodor

Foto: pixabay.com

Mit mondanak az orvosok a mellkas jegeléséről?
Ha a szervezeted nagy stressznek van kitéve – még ha nem is veszed észre -, akkor a szimpatikus rendszered túlhajszolja magát” – mondja Katja Zeisler, DPT, a kaliforniai Sports Therapy fizikoterapeutája. “A vagusideg “jegelése” mögött az áll, hogy a hideg hőmérséklet elősegítheti a szív vagus aktivitását, ami növeli a pulzusszám variabilitását.”

A pulzusszám-variabilitás a csökkent stressz jele. És a kutatások, köztük egy 2018-ban a JMIR Formative Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a hideg ingerlés, például a jégpakolás alkalmazása növeli a pulzusszám-variabilitást. De – teszi hozzá Zeisler – “nem világos, hogy ez hogyan fordítható le a vagus ideg általános aktivitására”.

Zeisler megjegyzi, hogy a mellkas jegelése segíthet abban, hogy a szimpatikus idegrendszert visszaállítsuk a normál működésre – amely ha ebben a felfokozott állapotban van, akkor a Cleveland Clinic szerint növelheti a szorongást és a pulzusszámot -, olyan bizonyítékok alapján (mint a fent említett tanulmány), amelyek szerint a hideg stimuláció képes erre. Más kutatások szerint az egész testre kiterjedő krioterápia, vagyis a teljes test hideg vízbe merítése segíthet a hangulat és a szorongásos zavarok kezelésében.

De hozzáteszi, hogy nincs tudomása olyan kutatásról, amely kifejezetten azt vizsgálta volna, hogy a mellkas jegelése (a TikTok-on leírt módon) képes-e erre.

És érdemes rámutatni, hogy még ha működik is, ez inkább átmeneti megoldás, mint megelőző. “Vajon kezeli-e azt, hogy a szervezetük miért van eleve harc vagy menekülés [fokozott stressz] állapotban? Egyértelműen nem” – mondja. A stressz kezelésére irányuló életmódbeli változtatások (mint a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a meditáció) általában hasznosabb stratégiák a stresszel való megbirkózáshoz (és a felesleges stressz elkerülésére).

Bár nincsenek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek igazolják a vagus ideg stimulálásának előnyeit, kifejezetten a mellkas jeges vagy hideg ingerlésével, Weiss szerint ez átmeneti megkönnyebbülést nyújthat a szorongás enyhítésében és az alvás elősegítésében.

Fontos azonban, hogy mielőtt a technikát a mindennapjainkba beiktatnánk, beszéljünk az alapellátó orvosunkkal, hátha olyan probléma áll a háttérben, amelyet más módon jobban lehetne kezelni – és ellenőrizni kell, hogy nincs-e olyan egészségügyi probléma, amely miatt a mellkasi jegelés nem biztonságos.

Hatékony stresszkezelés, pirulák helyett – vérnyomásra, pulzusra, szívműködésre, cukorszintre

Forrás: Napidoktor.hu