A gyengébbik nem legnagyobb segítője – a közönséges cickafark

A hölgyek nehezebb napjain nagy segítséget nyújthat a cickafark. Ám mindkét nem számára tartogat meglepetéseket a cickafark.

A közönséges cickafark igazi nemzetközi gyógynövény. Nemcsak a kínai kultúra szerves része, de a görög-római eredetű keresztény hagyaték, ezáltal az európai hagyományok gyakori szereplője is. A modern orvostudomány kutatásai pedig csak alátámasztani tudták népszerűségét.

Ezer levél – ezer bajra gyógyír

A népi gyógyászat ajánlja többek között emésztési problémákra: epe, máj-rendellenességekre, étvágyjavítónak, a vese működésének szabályzására, emésztőtraktus gyulladására és görcseire, felfúvódásra, valamint tüdő-, végbél-, méh-, hólyag-, és orrvérzésre.

A friss növény préselt leve külsőleg a vérző sebet csillapítja, a fájdalmat csökkenti. Teája borogatásként a rosszindulatú sebek, és a felrepedezett bőr kitűnő ellenszere, belsőleg pedig a TBC és a tüdőrák bevált népi gyógyszere. Vértisztító tulajdonsága által (közvetlenül a csontvelőre hat) minden betegségre hathat következetes alkalmazás esetén.

Még a szemészek is ezt ajánlják kötőhártya cickafarkgyulladás kezelésére borogatás formájában. Magyarország egyre népszerűbb herbalistája szerint 65 éven túl minden hónapban egyszer vagy kétszer, két csésze cickafarkteát kellene fogyasztanunk a hirtelen szívhalál elkerülése végett. Emellett külsőleg használva szeszes kivonata számos izomlazító és a belső szerveket gyógyító hidratáló krém alkotórésze, de készíthetünk belőle házi arckrémet is.

A nők segítőtársa

Egyik legfontosabb alkalmazási területe azonban mégiscsak a női bajok kúrálása. Az ismert német füvesasszony, Maria Treben egyenesen istenítette ezt a kis növényt, mint a gyengébbik nem legnagyobb segítőjét. Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit, úgyhogy lányok, asszonyok az egészségük érdekében nem is tehetnek hasznosabb dolgot, mint azt, hogy az erdőn-mezőn jártukban egy nyaláb cickafarkfüvet szednek.

Nemcsak a mentsruációs panaszokat csökkenti (pl. erős vérzés, görcsök, PMS szindróma), de pontosan – be is lövi – annak idejét, szabályozza a ciklust (épp ezért fogamzásgátlók alkalmazása mellett nem javallott fogyasztása).

Treben hozzáteszi, hogy petefészek-gyulladás esetén már az első ülőfürdő enyhítheti a fájdalmakat, továbbá szülés utáni fájdalmak, méhben előforduló ciszta/mióma, méhelőreesés és minden egyéb női bajra kitűnő orvosság a cickafark. Ezt japán tudósok is alátámasztották: a cickafark összetevői között találtak egy új vegyületet, melyet a növényről achillicinnek neveztek el, s kiderült róla, hogy daganatellenes hatású.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.