5 módszer arra, hogyan segítheted gyermeked lelki egészségét

Mostanában volt a Lelki Egészség Világnapja, ezért a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program a kicsik testi és lelki egészségének támogatójaként öt tippet ajánl a szülőknek arra, hogyan tehetnek gyermekük lelki egyensúlyáért a mindennapokban.

A közös programok, a tartalmas beszélgetések ugyanis elengedhetetlenek a jó szülő-gyermek kapcsolathoz, meghatározóak a kicsik érzelmi fejlődésében, ami a későbbi lelki épség, a teljes élet alapja.

A minőség számít

Ne érezzük magunkat rosszul azért, mert kevesebb időt töltünk gyermekünkkel, mint mások. Szakemberek szerint ugyanis a minőség számít igazán. Ha már úgy érezzük, nem tudunk több közös időt teremteni, hozzuk ki ebből a maximumot! Bármennyire is sűrű volt a napunk, figyeljünk arra, hogy megadjuk gyermekünknek azt az osztatlan figyelmet, amikor elmondhatja, hogy mit tanult az óvódában vagy az iskolában, mit szeretne csinálni a hétvégén. De ne csak kérdezzünk, hallgassunk is!

Teremtsünk tartalmas pillanatokat a meseolvasással

Szakítsunk időt az esti meseolvasásra! A meseolvasás mindig különleges, meghitt időtöltés és segítenek megérteni az élet dolgait. Ne hagyjuk, hogy a rohanó hétköznapok miatt gyermekünk ezt ne tapasztalhassa meg. Olvassunk neki rendszeresen, hiszen a mesék tágítják világnézetüket, élénkítik fantáziájukat, az egészséges lélek mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak.

Használjuk ki az üresjáratokat

Talán észre sem vesszük, hogy egy nap alatt hány olyan rejtett perc van, amit nem használunk ki. Ha várakozunk a boltban, ha a dugóban állunk vagy, ha egész egyszerűen csak a vacsorát kavargatjuk. Tegyük tartalmas idővé ezeket a perceket! Beszélgessünk vagy akár játsszunk vicces kitalálós vagy memória játékokat. A családi étkezéseket tegyük valódi közös idővé! Kapcsoljuk ki a tévét, pakoljuk el messzire a telefont, a tabletet, és kizárólag egymásra figyeljünk.

Kiránduljunk minél többet

Ne több száz kilométeres utazásban gondolkodjunk. A gyermekeknek általában kisebb az igénye, mint gondolnánk. Nekik olykor elég egy közös fagyizás vagy akár a szomszédos nagyváros felfedezése, a közeli erdő bebarangolása. Szervezzünk közös családi délutánokat, sétákat az őszi napsütésben. A kisebb programok is sokat adhatnak! Ezek az aprónak tűnő, de annál fontosabb élmények erősítik gyermekünkben a közösséghez tartozás érzését, ami a stabil lelki fejlődés alapja.

Vonjuk be a gyereket

Már a kisiskolások is meg tudják fogalmazni azt, hogy mit szeretnének csinálni a szabadidejükben. Döntsük el ezért együtt gyermekünkkel, hogy mi legyen az aktuális közös program. Ha bevonjuk őket, gyermekünk érezni fogja, hogy figyelünk rá, véleménye fontos számunkra. Fogadjuk el azt is, ha éppen otthon szeretne maradni, ne erőltessünk rá olyat, amit nem akar! A lényeg, hogy érezzük jól magunkat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.