5 étel, ami segíthet a fogyásban

A teljes értékű élelmiszereket és növényeket tartalmazó étrend, mint például a mediterrán diéta, segíthet elérni a jóllakottságot – jóllakottnak érzed magad -, miközben nem érzed magad megfosztva kedvenc ételedtől.

Ez a fajta táplálkozás nem fogja lelassítani az anyagcserédet sem – mondta Dr. JoAnn Manson, a Brigham and Women’s Hospital megelőző orvostudományi részlegének vezetője és a Harvard Medical School orvosprofesszora, nem fogja szabotálni a fogyásra vagy az egészséges testsúly megtartására irányuló terveidet.

karalábé, zöldség

Fotó: 123rf.com

Melyek lehetnek ezek az ételek, amelyek segíthetik fogyásunkat?

Nem keményítőtartalmú zöldségek:  Jó ökölszabály, hogy ha a föld felett nő, és nyersen is megeheted, akkor valószínűleg nem keményítőtartalmú.

Alacsony gyümölcscukor tartalmú gyümölcsök: A bogyós gyümölcsök különösen jók, de Manson szerint a legtöbb gyümölcs jó, amíg nem eszel belőlük túlzott mennyiséget.

Magas rosttartalmú szénhidrátok: például teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és bab.

Telítetlen zsírok: például az olívaolajban és a halakban találhatóak.

Kiváló minőségű fehérjék: mint a lencse, a lazac és a kagylók.

Ezek a kiemelkedő élelmiszerek a mentális egészségedet is segíthetik. “Ha egészséges étrendet követsz, az egyensúlyba hozza a hormonjaidat” – mondta Manson. “Ez kedvezően hat a hangulatra és az érzelmi jólétre.”

mediterán diéta

Fotó: 123rf.com

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás

Fotó: 123rf.com

Az egészséges táplálkozás nem okozhat hiányérzetet

Ha az étrendünk a kevésbé egészséges ételek felé hajlik, azt gondolhatjuk, hogy ez a váltás áldozatok meghozatalával jár. Manson szerint azonban ez nem így van: “Ha egészséges, jó minőségű étrendet követsz, nem szabad, hogy úgy érezd, hogy nélkülözöd azokat az ételeket, amelyeket élvezel“.

Valójában kulcsfontosságú, hogy ne érezd magad megfosztva az ételválasztásodtól. “Ha megfosztva érzed magad, mindenféle dolog történik, ami szabotálja az egészséges testsúly fenntartásának képességét” – mondta. Lehet, hogy azon kapod magad, hogy zabálsz, vagy kisiklatod az egész diétádat, mert boldogtalanná tesz.

A minőségi étrend pedig azt jelenti, hogy legtöbbször ezeket az ételeket választod. Az olyan ételeknek, mint a pizza, a sült krumpli és a jégkrém még mindig találhatsz helyet. “Ha vannak olyan konkrét ételek, amelyek nem tartoznak az egészséges táplálkozás keretébe, akkor is megteheted, hogy időnként fogyasztod ezeket” – mondta. Csak nem fogyaszthatod őket minden nap, vagy naponta többször. A hétvégén egy-egy finomságos étkezés, vagy egy kis finomság minden nap, az rendben van.

sport, diéta, gyümölcs, súlyzó

Fotó: 123rf.com

A testmozgás az általános egészség szempontjából is kulcsfontosságú

Manson szerint fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a testmozgást, amikor a testsúlyunk csökkentéséről van szó. “Nagyon fontos a fizikailag aktív életmód az egészséges testsúly és az optimális egészség megőrzése érdekében” – mondta. Az ellenállási gyakorlatok segítenek elkerülni az öregedéssel járó sovány testtömeg és izomvesztést. Az izomtömeg építése pedig fokozhatja az anyagcserét, és segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

Forrás: Napidoktor.hu