Felhős ég, elszórtan eső

Az éjszaka képződött köd a Tiszántúl, illetve az Észak-Alföld egy része kivételével fokozatosan feloszlik, ugyanakkor általában erősen felhős marad az ég, és az ország északi felén elszórtan eső, zápor is előfordulhat.

Mérsékelt lesz a keleti, északkeleti szél, csak este északkeleten élénkül meg a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között várható, de északkeleten -1, -2, illetve az északnyugati határvidéken 6, 7 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 7 és 13 fok között alakul, de a tartósan borult északkeleti tájakon csupán 4, 7 fok valószínű.

felhős táj

Légköri front még nem lesz felettünk, de már viszonylag kevés helyen süt ki a nap, egyre több lesz a felhő, ez ronthatja közérzetünket. Helyenként hosszabb ideig párás maradhat a levegő. Ugyanakkor a maximum hőmérséklet az ország legnagyobb részén még meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, így a jövő hétre várható erős lehűlés előtt a fázósabbaknak érdemes hosszabb sétát tervezni.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd vasárnap estétől észak felől csökken a felhőzet, és kevés felhő lesz az égen. Vasárnap napközben elszórtan, estétől már csak helyenként lehet eső, zápor, majd a jövő hét elején kisebb futó hózáporokra lehet készülni.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte többnyire -1 és +7, az időszak végén -7, -2 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 7, 12 fokról 0, +5 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. november 23. 5,6 °C +2,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 18,1 °C (1926) legalacsonyabb hőmérséklet: -11,0 °C (1988)

Forrás: met.hu