12 zavaró figyelemelterelő, ami miatt bajban vagyunk – 1.rész

Régen, ha koncentrálnunk kellett, sokkal egyszerűbben meg tudtuk tenni ezt, mint manapság. Ma számos olyan dolog zavar meg bennünket, ami érdekel, nem tudjuk figyelmen kívül hagyni, de gyakorlatilag nem hagy sem dolgozni, sem egyébre összpontosítani.

Ha ADHD-vel, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdünk, a helyzet még rosszabb.

Koncentrálni márpedig kell. Akár a munkahelyen vagyunk, akár otthon dolgozunk, akár levelet írunk vagy főzünk, a figyelmünkre szükségünk van. Manapság nincs könnyű dolgunk. Nem kell ehhez ADHD -vel (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sem küzdeni – számos olyan figyelemelterelő, koncentráció gyilkos eszköz van körülöttünk, amelyeknek nehéz ellenállni.

Lássuk a „fő bűnösöket”.

1.Közösségi média: ha használjuk valamelyik közösségi oldalt, amelyen könnyű kommunikálni ismerőseinkkel, óránként többször is megnézzük azt. Ez mindenképp kikapcsol a munkából, s még egy állapotfrissítés is komoly koncentráció gyilkos lehet, megakasztja a gondolatmenetet.

A megoldás egyszerű: nem kell bejelentkezni munkaidőben, nem fontos mindent azonnal megnézni. Elég, ha a kávészünetben ránézünk, amennyiben lényegesnek találjuk. Így egy koncentráció gyilkos dolgot máris kiiktattunk.

2.E-mail dömping: igaz ez a vég nélkül érkező e-mailekre is. Ha kényszert érzünk rá, hogy rögtön ellenőrizzük őket, sosem haladunk majd a munkával. Érdemes úgy dolgozni, hogy csak a szünetekben nézzük meg a leveleinket. Vagy vonuljunk olyan helyre elvégezni a munkánkat, ahol nincs mindenütt internet hozzáférés. Például egy könyvtárba.

3.Telefon: még az e-maileknél is zavaróbb koncentráció gyilkos az időről-időre megszólaló mobiltelefon. Már az általa kiadott hangok is bosszantóak lehetnek, ha koncentrálnunk kell. Amennyiben a hívást fogadjuk, a beszélgetéssel megy az időnk, s elveszítjük a munka fonalát.

 

Érdemes lenémítani a telefont és csak akkor foglalkozni vele, ha egy hívás valóban fontos. A többi átkapcsolhat hangpostára és majd visszahívjuk az embereket, amikor nekünk alkalmas. Megtehetjük azt is, hogy csak szünetben hallgatjuk vissza az esetleges üzeneteket.

4.Multitasking, azaz megosztott figyelem: az egyik legkomolyabb koncentráció gyilkos maga a megosztott figyelem! Nem is haladunk igazán semmivel, ha egyszerre akarunk mindent megcsinálni, csak az időt veszítjük. Három feladatot egyidőben megoldani aztán általában tovább tart, mint ha egymás után végeztük volna el őket.

Még ha aggasztónak tűnik is, szánjuk egyszerre csak egy feladatra az időt. Különösen, ha egy kiemelt fontosságú dolgon munkálkodunk. A „multitasking”-et hagyjuk inkább otthonra, mert a házimunkát például könnyebb megosztani más feladatokkal. Telefonálni például főzés vagy portörlés közben is lehet.

5.Unalom: bizonyos feladatok sokkal kevésbé érdekesek a többinél, ezért kapva kapunk a koncentráció gyilkos dolgokon. Nem nehéz ilyenkor elcsábulni. Oldjuk ezt meg úgy, hogy ígérjük meg magunknak: ha elvégezzük a feladatot, főzünk magunknak egy kávét vagy lemegyünk érte a büfébe, bekapunk egy csokit vagy egyéb rágcsálnivalót, találjunk ki valamit, amivel díjazzuk magunkat. Ha tudunk rádió vagy zene mellett dolgozni, az is segíthet túllendülni az unalmas feladat elvégzésén.

6.Zavaró gondolatok: nehéz ügy. Ha egyszerre több teendő is jár a fejünkben, már azon gondolkodunk, miként fogjuk ezeket a munka után rendezni, az komoly koncentráció gyilkos lehet. Mindegy, hogy az aktuális autógumi-csere, az otthoni feladatok és egy bosszantó tegnapi telefonbeszélgetés, vagy egyebek járnak egyszerre az eszünkben, elterelik a figyelmünket.

Legegyszerűbb módszer a dolog megoldására, ha leírjuk, mi jár a fejünkben. Készítsünk listát arról, miket kell később megcsinálnunk és állítsunk fel fontossági sorrendet. Higgyük el, hogy ha leírjuk gondolatainkat, kicsit meg is könnyebbülünk tőlük!

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php