10 tipp a karácsonyi túlevés elkerüléséhez – 2.rész

Az ünnepek alatt sokan vagyunk hajlamosak kissé elengedni magunkat – hiszen jobbnál jobb falatokkal találkozhatunk otthon és a vendégségben is. Nem ritka a karácsonyi túlevés, melyet azonban néhány ésszerű tippel el lehet kerülni – lássuk, hogyan.

Ki ne csábulna el legalább az ünnepeken egy-egy ízletes, csalogató süteményre vagy húsos műremekre? A bőség zavara és a finom falatok gyakran vezetnek oda, hogy karácsonyi túlevés lesz a dologból – s ezt sem a gyomrunk, sem a közérzetünk nem köszöni meg.

Van mód arra, hogy együnk is meg ne is, vagyis ésszerűen elkerüljük a karácsonyi túlevés nevezetű jelenséget. Különösen, mert hízást, tompa bőrt és megemelkedett vércukorszintet válthat ki.

Cikkünk első felében megismerhettük az első 5 tippet – lássuk a második 5-öt!

6.Igyunk okosan

Az alkohol elhagyása nem túl reális gondolat éppen az ünnepekkor, de limitálni lehet a mennyiséget. Sőt. A karácsonyi túlevés mellett a túlzásba vitt ivással sem árt vigyázni! Igyunk meg az alkoholos italok között egy-egy pohár vizet. Jó megoldás a túlzás ellen az is, ha szódával hígítjuk az italokat. A Harvard Egyetem kutatói felhívják a figyelmet, hogy mivel a legtöbb koktél egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, melyek emelkedést okoznak a vércukorszintben, az utána következő „összeomlás” farkasétvágyat csinál – ez pedig gyakori oka a karácsonyi túlevésnek és ivásnak.

Vagyis, ésszerűbb úgy tervezni, hogy kevesebb italt fogyasszunk és normál adagokat együnk a nap folyamán.

7.Viseljünk jól illeszkedő ruhát

A kényelmes ruha, amelynek az övrésze megengedőbb, jól illeszkedik, de nem túl szoros, jobb választás egy ünnepi összejövetelre, mint bármi más. Az öv ugyanis emlékeztet arra, hogy ne lépjünk túl egy határt és ne torkolljon az esti parti karácsonyi túlevésbe.

8.Ne falatozzunk „ész nélkül”

Sokszor előfordul, hogy egymással párhuzamosan végzett feladatok közben eszünk valamit és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mit és mennyit fogyasztunk. Kutatók szerint a túlevés esélye sokkal nagyobb, ha agyban nem járunk ott, amikor eszünk. Enni nyugodtan kell: szánjunk 20 percet az étkezésre, nyeljünk, rágjunk, élvezzük az ételek ízét.

9.Legyünk csak kicsit megengedőek

Ha ugyanis mindig megvonjuk magunktól a finomságokat, a végén előre nem tervezett túlevés lesz a dologból. Legyünk megengedőek, de ismerjük a határokat!

10.Bátran tegyünk fel élénk rúzst!

A hölgyek esetében a karácsonyi túlevés egyik abszolút hatékony ellenszere a mutatós smink. Egy szép rúzst ugyanis nem kenünk el azzal, hogy egymás után és kontrollálatlanul tömjük magunkba az ételeket. Vacsora után igazítsuk ki a rúzst – kevésbé valószínű, hogy további adagokra vagy újabb pohár borra fanyalodunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php