10 tipp a karácsonyi túlevés elkerüléséhez – 1.rész

Az ünnepek alatt sokan vagyunk hajlamosak kissé elengedni magunkat – hiszen jobbnál jobb falatokkal találkozhatunk otthon és a vendégségben is. Nem ritka a karácsonyi túlevés, melyet azonban néhány ésszerű tippel el lehet kerülni – lássuk, hogyan.

Ki ne csábulna el legalább az ünnepeken egy-egy ízletes, csalogató süteményre vagy húsos műremekre? A bőség zavara és a finom falatok gyakran vezetnek oda, hogy karácsonyi túlevés lesz a dologból – s ezt sem a gyomrunk, sem a közérzetünk nem köszöni meg.

Van mód arra, hogy együnk is meg ne is, vagyis ésszerűen elkerüljük a karácsonyi túlevés nevezetű jelenséget. Különösen, mert hízást, tompa bőrt és megemelkedett vércukorszintet válthat ki.

Lássuk az első 5 tippet!

1.Minden étkezést kezdjünk levessel vagy salátával

Az ünnepi ételek általában gazdagabbak, mint a szokásosak, ez pedig túlzott kalória-bevitelt eredményez. Egy húsleves, erőleves vagy zöldség alaplé (nem krém!) vagy saláta (nehéz öntet nélkül) jó kezdés lehet, kisebb adagot fogyasztunk belőle és nem leszünk annyira éhesek a főfogásra. Egészséges választás a minestrone, a zöldséglevesek és a csirkés-tésztás verzió is.

282380

2.Maradjunk hidratáltak

A karácsonyi túlevés elleni hatékony tipp, ha nem felejtünk el elég folyadékot (vizet) inni, miközben egyik vendégségből a másikba megyünk. A víz segít megtartani a testben a folyadékok egyensúlyát, ezek pedig számos létfontosságú funkciónkért felelnek. Ilyen az emésztés és a tápanyagok felszívódása. A magas víztartalmú élelmiszerek, így a zöldségek, gyümölcsök lassabban szívódnak fel a szervezetben és telítenek bennünket.

3.Ne menjünk éhesen az összejövetelre

Ha el akarjuk kerülni a karácsonyi túlevést, ne érkezzünk éhesen egy családi összejövetelre, partira – üres gyomorra ugyanis sokkal előbb megtörténhet, hogy túl sokat eszünk. A kisebb méretű és tápláló ételek könnyítenek az éhségen, s ha érkezés előtt ilyesmit fogyasztunk, könnyebben ellenállunk a nehéz, hizlaló ételeknek. Elég belőlük egy kis kóstoló is.

4.Vigyünk magunkkal egészséges nassolnivalót

Ha mindig van nálunk egy kevés dió, mogyoró, gyümölcs, nem fogunk éhesen ráfanyalodni a gyorsételekre. Tartsunk magunknál banánt, almát, levegőn pattogtatott kukoricát, sárgarépát és hummust, vékony sajtszeleket egy kis teljes kiőrlésű keksszel. Ezek mind egészséges nassolnivalók.

5.Aludjunk eleget

Alapszabály az éhség rohamok és egészségtelen nassolás, sőt a karácsonyi túlevés elkerülése érdelében, hogy aludjuk ki magunkat. A megfelelő mennyiségű pihenés nagyon fontos, hogy tartani tudjuk egészséges súlyunkat. Aki ugyanis rendszertelenül él, alváshiányban szenved, az nemcsak kóvályog másnap, de hajlamos a túlevésre is.

A Mayo Klinika tanulmánya szerint azok a nők, akik kevesebb mint 5 órát alszanak, sokkal nagyobb eséllyel vágyakoznak magas kalóriás élelmiszerek után. Az alvás mennyiségének jelentős hatása van az éhséget szabályozó hormonokra – a ghrelinre és a leptinre, ezek stimulálják az étvágyat. A Kolumbia Egyetem és a St. Luke’s-Roosevelt Kórház pedig arra mutatott rá, hogy agyunkban aktiválódnak a jutalmazási központok alváshiány esetén – ezért kezdünk egészségtelen ételekre vágyni. Ha legközelebb nagyon ennénk egy süteményt, aludjunk előtte egy kicsit!

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.