8 ok, hogy miért látogass el Batumiba

Valljuk be, Georgiáról, vagy ahogy mi ismerjük, Grúziáról mi magyarok csak annyit tudunk, hogy nagyon szép és itt van nem túl messze és keletre. Azt is tudjuk, hogy a lenyűgöző természeti szépségű országot a Fekete tenger határolja. De ha mondani kellene 5 olyan helyszínt, amelyet érdemes meglátogatni, már bajban lennénk. Ebben az országot bemutató első cikkben Georgia/Grúzia „nyaraló fővárosára”, Batumira, az Adzsarai Autonóm Köztársaság fővárosára koncentrálok és igyekszem 8 olyan cáfolhatatlan érvet felsorakoztatni, amely egész biztosan meggyőzi az utazni szerető olvasót, hogy felírja a bakancslistájára a Fekete tengernek ezt a gyöngyszemét.

A nyaralóváros

Azt hiszem, önmagáért beszél a tény, hogy Batumit kérték fel rá, hogy a World Travel Awards, amely a szakma legnagyobb eseménye, nos, hogy Batumi helyt adjon 2023-ban e kiemelkedő eseménynek; a város lesz a rendezvény házigazdája. Ez jelzi a város szakmai megbecsülését és méltán. A város tengerparti sétánya, az Iveria beach és a Mirade Park gyönyörűen parkosított és kiépített; megannyi fürdési, étkezési, szórakozási és pihenési lehetőséget kínál. A helyi hotelek mellett a nemzetközi hotel láncok is szép számmal képviseltetik magukat, összesen mintegy 401 szálloda várja a vendégeket 23569 vendégággyal. Az éttermek száma is lenyűgöző, 424, amely 40250 vendég fogadására alkalmas. 

Az új negyedek  

A város képe az utóbbi évtizedekben drasztikusan megváltozott, több irányban és stílusban. A városnak a kikötőhöz közelebb eső részén egyfajta, talán Las Vegasra emlékeztető vibráló épületek emelkedtek ki a maguk sokszínű és pazar építészeti stílusával. Ilyen például az Alphabetical Tower épülete is, amely a grúz ABC betűvel díszített külső felületén. Néhány kilométerrel távolabb, szintén a plázs mentén mintha csak az Emirátusokban járnánk – hipermodern felhőkarcolók törnek az ég felé színpompás üvegablakaikkal, egy városnyi lakosnak helyet adva akár szálloda, akár apartmanként. Rendkívül lenyűgöző. A városon a modern művészetek lenyomata is látszik, ennek egyik eklatáns példája az Ali és Nino szobra, amely a szerelem erejét hivatott demonstrálni országok és vallások fölött.

Az óváros

Ha Batumi történelméből szeretnénk egy kis ízelítőt, azért, hogy a régi korok és építészeti stílusok nyomát megtaláljuk az épületeken, érdemes egy gyalogtúra alkalmával felfedezni az óváros klasszikus épületeit, melyeknek nagy része a 19. századra datálható. Sok szépséget fogunk találni az Európa téren például, a Csillagászati órát és a Médea emlékművet; a kelet-nyugati irányú kis macskaköves utcák gazdagok a szecessziós stílusú épületekben, mint például az Apolló színház, sok helyen faragott faajtókat és kovácsoltvas erkélyeket láthatunk a csodás régi házakon. Érdemes itt végig sétálni egészen a május 6. Parkig.

A remek közlekedés

Batumi remek helyen van földrajzilag; az eurázsiai szárazföldi híd, az un. Új Selyemút egyik útvonalán található, összeköttetést biztosítva a Távol-Kelet és Európa között szárazföldön. A vízi közlekedést, hajózást illetően is természetesen szintén kiváló helyen található, ezért komppal, hajóval is közvetlenül elérhető.

Az ország három nemzetközi repülőterének egyike itt található a városban, amely a repülővel érkezők számára jó hír. Maga a város közlekedése is remek, buszokkal, kisbuszokkal és taxival bárhová eljutunk. A buszokat feltölthető műanyag kártyával és hitelkártyával lehet használni ahogy az utcai kerékpárokat is.

A kábel felvonó

Mondhatnánk közlekedési eszköznek is, de inkább érdekes látványosság a kábel felvonó, amelyet mindenképp ki kell próbálni, hiszen fentről láthatjuk róla az egész várost és remek felvételeket is tudunk róla készíteni.  250 méter magas hegyre visz fel, egy 2,5 kilométeres útszakaszon, remek program. A hegytetőről szintén mesés a város panorámája.

A Gonio-Apsaros erőd

Szinte hihetetlen, de idáig eljutottak a Római Birodalom harcosai és olyan jól érezték magukat, hogy egy   erődöt építettek ide, amely stratégiai helyet foglalt el a tengerparton és a hely közlekedési útvonalán is. A belső udvar a klasszikus római erődök felépítését tükrözi, funkcionalitását illetően mindenképpen. A falakat többször megerősítették, a külső réteget az idők során magasabbra is építették, az bizánciak és az ottománok is használták és részben módosították az építményt. Lenyűgöző állapotban maradt fent, mindenképpen látni kell. A várostól mindössze 15 percnyire van autóval.

A Botanikus kert

Lélegzetelállítóan szép Batumi Botanikus kertje a várostól néhány kilométernyire, több hegyoldalon, amelyet az 1880-as években kezdtek el telepíteni és 1912 novemberében nyitottak meg hivatalosan. Eredetileg a kaukázusi tengeri szubtrópusi kultúrák tanulmányozásának fő intézményének szánták. Napjainkban rendkívül kiterjedt a park egzotikus növény palettája,   mintegy kilenc természetföldrajzi területet mutat be: a kaukázusi nedves szubtrópusi, a kelet-ázsiai, az új-zélandi, a dél-amerikai a mexikói, az ausztráliai, a Földközi-tengeri és a Himalája flóráját mutatja be. 

 

A világhírű borok és a hachapuri

Georgia rendkívüli kincse és elválaszthatatlanul hozzátartozik az ország image-éhez a konyha és a grúz bor. A hagyományos grúz borkészítési technika, amely a „kvevri” nevű agyagedényt használja, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének része. A „Kedis Tsolikauri” és a „Chkhaveri” két olyan bor, amelyek egyedülállóak Adjarában. A sajtból és tésztából készült pizza-szerű étel, az Adzsarai hatchapuri a régió egyedülálló, téglakemencében sütött isteni finom étele, amelyet csónak formájúra sütnek és tálalás előtt még egy tojást is beleütnek és egy kis vajat. Ezeket össze kell keverni a tésztán belül és a tészta megsült, letört darabjaival kimártogatni. Isteni finom olyannyira, hogy a „Dish of the Year 2019” díjat el is nyerte. Joggal.

További részletes információk a város hivatalos oldalán találhatók! 

Szöveg: Szeszler Szilvia

Képek: Szeszler Szilvia és az Adzsarai Turisztikai Hivatal

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.