Szaglószerveket és ízlelőbimbókat beélesíteni – Jön Portugália!

Hagyja itthon a megszokott ízeket, a szendvicset, a pirospaprikát, sőt: még az aszút is!

Ha elutazik Portugáliába, akkor próbálja ki az ottani finomságokat, kényeztesse ízlelőbimbóit, így nem csak a fényképek, de az érzékei segítségével is újra és újra átélheti, hogy milyen is e déli ország sava-borsa. A Chemol Travel megbízható kalauz nem csak a látnivalókat illetően, de az íz-utazásában is!

Kezdjük rögtön a desszertnél!

Nem csak azért, mert a cikk írója menthetetlen édesszájú, hanem azért is, mert egy kis süteményt, helyi finomságot mindig bekaphatunk utazásunk során, komolyabb rákészülés nélkül, így újult erővel folytathatjuk utána a városnézést. Mivel a portugálok édesség iránti szenvedélye határtalan, így lépten-nyomon cukrászdákba, kávézók vitrinjéből csalogató ellenállhatatlan süteményekbe botlunk.

Ne fogjuk vissza magunkat, próbáljuk ki mindenhol a helyi specialitásokat, melyekről általánosságban elmondható, hogy erősen dominál a tojássárgája, a fahéj, mandula, illetve a tojáshabot is nagy becsben tartják.

A Chemol Travel körutazásai, városlátogatásai során mindig lehetőség nyílik, hogy a műemlékek meglátogatása között vagy után, egy hangulatos séta során megismerjék Portugália ízeit, akár az tapasztalt idegenvezető segítségével.7305A Chemol Travel Ízkalauza ajánlja a mousse de chocolate-t, mely krémes desszertet igazán sötét csokoládéból készítik mesteri szinten az egész országban; Sintra-i látogatásunkkor kihagyhatatlan a queijadas (édes sajtkosár fahéjjal), vagy a pastéis de nata (tejsodó jellegű krémmel töltött sütemény), illetve a marcipános vagy a fügés különlegességek is említésre méltóak. Fátimában is nagy hagyománya van az édességeknek, de stílusosan a hely szellemét megőrizték az elnevezésekben.

Így találkozhatunk például a ?mennyei szalonnával? (toucinho do céu; mandulás-fahéjas sütemény) vagy kerülhet tányérunkra egy ?angyalmell? (papos de anjo); a pudim Abade de Priscos pedig egy apátról kapta a nevét, aki feltalálta ezt a portói borral (!), fűszerekkel és citrommal ízesített pudingot.

Túl édes?

Rendben, akkor nézzünk valami sósat. Hiszen a félpanziós ellátás során a hotelekben igen ízletes reggelit és vacsorát választhatunk a gazdag svédasztalokról, na de mit együnk ebédre? A Chemol Travel ebben is segít eligazodni! Nazaréban, ebben a tengerparti kis halászfaluban éri a csoportot az ebédidő, tökéletesen időzítve.7306A szerény ?díszlet? a gyönyörű óceán, ragyogó napsütés, a helyi asszonyok sokszoknyás népviseletbe öltözve árulják a sós ropogtatnivalókat, miközben nekünk összesen annyi dolgunk van, hogy kiválasszuk, melyik családias étteremben költsük el aznapi ebédünket.

Itt kivételesen nincs egy olyan katedrális sem, mely az Unesco Világörökségi listáján rajta lenne (azokat a körút során látogatja végig a csoport, egyik ámulatból a másikba esve), csak magunkat kell kényeztetni, pihenni kicsit. Tegyünk így! Mindenképp együnk friss tengeri halat vagy marisco-t (a tengeri herkentyűk összefoglaló neve), melyet aznap halásztak és a szemünk láttára grilleznek az utcára nyíló faszenes sütőn, egy kis fokhagymával; A Chemol Travel Ízkalauza kiemelten ajánlja a tintahalat (lula), a polipot (polvo) vagy a különböző kagylókat is.

A bacalhau (tőkehal) nemzeti eledelnek számít annak ellenére, hogy importálják; állítólag 365 féle módon tudják elkészíteni. Ebből csak egyet említünk: a pastéis de bacalhau hidegen vagy melegen, előételként vagy főételként is fogyasztható és nem más, mint tőkehal-krokett.

És akkor még nem is említettük az isteni sajtokat és érlelt sonkákat, melyet kérés nélkül is, előételként szolgálják fel az éttermekben?

Forrás: