Fátima

Portugáliában nem szabad egy helyen leragadni, bármilyen gyönyörű is az óceán látványa, melyet lustán szemlélünk egy finom portói bort kortyolgatva… Menjünk el egy körútra vagy béreljünk autót és fedezzük fel a rejtett szépségeket az országot járva! Mai megállónk Lisszabontól 135 km-re fekszik, ahol érdemes megpihenni egy Batalha ? Alcobaza ? Tomar nevezetességeit bejáró mozgalmas nap után.

Róma, Lourdes (Fr.o.), Santiago de Compostela, azaz a Camino végállomása? 1917. május 13. előtt ezek voltak a legfontosabb katolikus búcsújáróhelyek, melyek sorába üstökösként robbant be az addig ismeretlen portugáliai Fátima.

Az ok: három pásztorgyereknek – Lúcia, Francisco és Jacinta – megjelent aznap Szűz Mária, és arra kérte őket, hogy a következő fél év során minden hónap 13. napján térjenek vissza a jelenés helyszínére és együtt mondják a rózsafüzért. Az esetnek hamar híre ment, így október 13-án már 70.000 hívő és kétkedő sereglett össze.

Az akkor történteket a nap csodájaként írták le: hatalmas, mindent elárasztó fény támadt, mindenki szeme láttára a nap állítólag tüzes labdaként gurult végig az égbolton majd a beteg vagy fogyatékos hívők egy részénél csodás gyógyulások jelentkeztek. A Szűz különböző üzeneteket mondott, melyekben többek között az 1981-es, II. János Pál pápa elleni merényletet is megjósolta.7064Fátima így vált hirtelen népszerű búcsújáróhellyé, évente 4 millióan keresik fel, épült két bazilika is, egy hatalmas tér ? mely a római Szent Péter tér háromszorosa – két végpontját adva. A kettő között a modern szentély, pont azon a helyen, ahol megjelent Szűz Mária és egy hatalmas kereszt.

A tér és az új bazilika letisztultsága, impozáns méreteivel mindenkire nagy hatással van. Ugyan az egész városka a zarándokokra épül, úton-útfélén kegytárgyakat vásárolhatunk, de mégis nyugalmat áraszt és nem érezzük, hogy turisták vagyunk, csak a megtiszteltetést, hogy szemtanúi vagy akár részesei lehetünk a közös imádságnak.

Fátimában az áhítat még a nem-hívőket is megérinti, kiszakítja a rohanó világunk stresszes hétköznapjaiból. Minden este fél 10-kor kezdődik a szentélynél a közös imádság, melyre a szélrózsa minden irányából érkeznek. Ne szalasszuk el a lenyűgöző látványt, mikor az est fáklyás körmenettel zárul.

Chemol Travel tipp: Fátima

Töltsön egy éjszakát Fátimában, valamelyik szerzetes- vagy apácarend által működtetett szálláson. A modern apácák beszélnek idegen nyelveket, finoman főznek és természetesen a vacsoránk mellé finom bort és házi süteményt is kínálnak.

 

Forrás: