Terhesség és betegség – Mit szedhet biztonságosan a kismama?

Jobban jár a paracetamollal, sok orvos mégis algopyrint javasol

Fájdalmak, különféle panaszok esetén terhesség idején is alkalmazhatók bizonyos gyógyszerek – természetesen nem mindegyik. Ma már van rá mód, hogy könnyen megtudjuk, milyen készítmény való nekünk és mi nem (akár egy egyszerű alkalmazás segítségével).

Azzal alighanem mindenki tisztában van, hogy terhesség esetén korlátozott azon gyógykészítmények száma, amelyeket biztonsággal szedhet a leendő anyuka. Ha egy kismama fájdalmakkal küzd valamilyen okból, vagy meg van fázva és a tünetek rendkívül zavaróak, számára is van enyhítő megoldás.

Számos anyuka elmondása szerint azonban nem kevés orvos ír fel várandós nőknek algopyrint – pedig a paracetamol-tartalmú rubophen kevésbé lenne veszélyes rájuk és magzatukra nézve. Az algopyrin metamizol nevű hatóanyaga káros, s akár az anyatejbe is bekerülhet. Az algopyrin terhesség és szoptatás alatti alkalmazása nem javasolt, ezt a hatóanyag leírása pontosan részletezi.

Fotó: 123rf.com

A metamizol vagy metamizole sodium pirazolonszármazék. A vegyület jelentős fájdalom- és lázcsillapító, illetve kisebb mértékben gyulladáscsökkentő hatással bír, 1922-ben szabadalmaztatták. Szájon át szedhető, vagy injekció formában adják. Számos néven forgalmazzák, de káros mellékhatásai miatt több országban vényköteles, vagy nem is kapható. Hazánkban 2007 és 2020 között vényhez kötötték a beszerzését. Akut sérüléseknél, operációk fájdalomcsillapításánál, egyéb esetekben leginkább fejfájás és lázcsillapítás esetén használatos. Hazánkban a hivatalos neve metamizolum natricum. A metamizol terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében azonban csupán korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésre.

Az első trimeszterben a metamizol-expozíciónak kitett terhes nőkre vonatkozó nyilvános adatok alapján teratogén (azaz veleszületett születési rendellenességeket okozó) vagy embriotoxikus hatást nem azonosítottak. Bizonyos esetekben elfogadhatók a metamizol egyszeri adagjai az első és a második trimeszterben, ha nem áll rendelkezésre egyéb terápiás alternatíva. Ugyanakkor, a metamizol alkalmazása általában nem ajánlott ezen időszakokban. 

A harmadik trimeszterben történő alkalmazás fetotoxicitással (vesekárosodás és ductus arteriosus constrictio) társult, ezért a metamizol használata a terhesség harmadik trimeszterében nem javasolt. Annak ellenére, hogy a metamizol csak gyenge prosztaglandinszintézis-gátló, nem zárható ki a perinatalis komplikációk fellépésének kockázata sem, az anyai és magzati vérlemezke-aggregáció következtében.

Ha a harmadik trimeszterben figyelmetlenségből vett be a kismama metamizolt, a magzatvizet és a ductus arteriosust ultrahanggal és echokardiográfiával szükséges ellenőrizni. Kutatások szerint a metamizol képes átjutni a placentán. Állatkísérletek során a hatóanyag reproduktív toxicitást váltott ki, de nem volt teratogén.

Szoptatás

A metamizol bomlástermékei jelentős mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe – így a szoptatott csecsemőre vonatkozó kockázat nem zárható ki. Szoptatás alatt ezért a metamizol ismételt használatát különösen kerülni kell. A metamizol egyszeri alkalmazása esetén az anyatejet be kell gyűjteni és ki kell dobni, az adag bevételét követően, 48 órán át.

A fentiekkel szemben a rubophen, mely paracetamol-tartalmú, várandósság esetén is nyugodtan használható. A paracetamol vagy acetaminofen para-aminofenol származék, s az egyik leginkább népszerű fájdalom- és lázcsillapító, ellenben nincs gyulladásgátló hatása, mivel az ún. a perifériás prosztaglandin-szintézist csupán kismértékben gátolja. Hivatalos neve nálunk paracetamolum, így szerepel a hazai gyógyszerkönyvben.

A terhesség időszakában levő nőkre vonatkozó nagy mennyiségű adat nem utal sem malformációra – azaz rendellenes fejlődés előidézésre -, sem foetális/neonatális toxicitásra a paracetamol alkalmazása esetén. A méhen belül paracetamolnak kitett gyermekek idegrendszeri fejlődésével foglalkozó epidemiológiai vizsgálatok eredményei nem egyértelműek. Amennyiben azt klinikailag szükségesnek tartják, a paracetamol adható a terhesség alatt, de a legalacsonyabb hatásos adagban, a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkisebb gyakorisággal.

A paracetamol kiválasztódik az anyatejbe, ám klinikailag nem jelentős mennyiségben. A rendelkezésre álló szakirodalmi adatok alapján a paracetamol alkalmazása nem ellenjavallt szoptatás alatt.

Fotó: 123rf.com

Gyógyszerkölcsönhatást vizsgáló alkalmazás

Amennyiben hasonló esetekben kíváncsiak vagyunk rá, melyik gyógyszer milyen hatóanyagot tartalmaz, a célra ma már használhatunk okos alkalmazást. 

Nincs más teendőnk, mint beírni a használandó gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény nevét, és máris kellő tájékoztatást kapunk arról, hasznos és biztonságos lesz-e a számunkra annak szedése. Nem kell sok-sok weboldalt meglátogatnunk ahhoz, hogy azonnali és részletes információt kapjunk a gyógykészítményről! Az alkalmazásról részletesebb leírást kaphatnak, ha a SÚGÓ-ra kattintanak. A gyógyszerek vagy készítmények alapiformcáióin felül megtudhatják, hogy mivel helyettesíthetó az adott készítmény, megtudhatják, hogy bizonyos gyógyszerek/készítények milyen kölcsönhatásban vannak egymással, továbbá arról is meggyőződhetnek, hogy az adott készítmény kiválthat-e bármilyen allergiás reakciót. 

Ha terhesség alatt kell gyógyszer szedni

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php