Tengeri kagyló tapad a magzatburokra

Egy tömítőanyag, melyet a tengeri kagyló nedves felületekhez való tapadása inspirált, ígéretes anyag lehet az emberi magzatburok hibáinak javításában – állítja a Northwestern Egyetem munkatársainak tanulmánya.

A terhesség során a magzatburok hibái – repedések, vagy lyukak – a magzatvíz szivárgását okozzák, ami koraszüléshez, vagy abortuszhoz vezet. Bár néhány hiba magától, természetes úton is megoldódik, amelyek viszont nem, annak gyógyítására jelenleg nincs megfelelő módszer.

„Az általunk tesztelt anyag biokompatibilisnek és hatásosnak is bizonyult” – nyilatkozta a Phillip B. Messersmith, a tanulmány egyik szerzője, a Northwestern Egyetem McCormick Mérnöki és Alkalmazott Tudományok Karának professzora. A tanulmány az American Journal of Obstetrics & Gynecology címú újságban jelent meg.

6wlrr381

A magzatburok körülveszi a magzatot, sérülései – például endoszkópos beavatkozás következtében – születési rendellenességekhez, koraszülöttséghez, vagy méhlepény-repedéshez vezetnek. Messersmith és belga, svájci, illetve kanadai munkatársai kísérletes körülmények között három milliméteres lyukakat képeztek, és azt tömték be új tömítő anyagokkal, melyek közül a kagyló által inspirált volt mind tömítés, mind toxicitás szempontjából a legkedvezőbb.

Az anyag két összetevőt tartalmaz, melyek 10-20 másodperc alatt formálnak gélstruktúrát. Az oldat egy szintetikus DOPA-polimer, mely egy kulcsfontosságú aminosav a Mytilus edulis tengeri kagyló nedves felszínhez való tapadásában.

Messersmith és munkatársai jelenleg állatkísérletes modellben tesztelik az új tömítőanyag hatását.

Forrás: