Ringass magadnak gyereket

Egy új felfedezés javíthatja a mesterséges megtermékenyítés eredményességét.

Ha a mesterséges megtermékenyítés után, a visszaültetés előtt gyengéden ringatjuk az egérembriókat, mintha az anyaméhben lennének, 22 százalékkal megnő a terhességek aránya –  állítják a Michigani Egyetem kutatói.

A tudósok egy olyan készüléket építettek, amely utánozza az embrió petevezetékből a méhbe történő utazása során észlelt mozgásokat. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) során jelenleg néhány napos embriókat ültetnek be a méhbe, amelyek előtte egy nyugalomban lévő tenyésztőedényben növekednek.

Ha a sejtek számára ismerős környezetet teremtünk, jobb minőségűek lesznek, ez kulcsfontosságú a meddőségi kezelések javításához? – mondta el Shu Takayama, az Orvosmérnöki Tanszék makromolekuláris tudományok docense, a tanulmány társszerzője, aki a Szülészet-Nőgyógyászati Tanszék docensével, Gary Smith-szel együtt fejlesztette ki a parányi embriók tárolására alkalmas gyűszűnyi, cső alakú eszközt.

baba

A cső alsó részében mikroszkópikus csövek találhatók, amelyek biztosítják a tápanyagellátást és a salakanyagok elvezetését, ezek az áramlások olyan mozgásokat hoznak létre, mint amilyeneket az embriók a szervezeten belül tapasztalhatnak. A dinamikus tenyészetben nevelt embriók sejtjeinek száma a vizsgálatban átlagosan 109 volt, szemben a hagyományos módon nevelt módszer 67 sejtjével (az egereken belül fejlődött embriók 144 sejtet tartalmaztak). A dinamikus tenyészet 77 százalékban eredményezett terhességet, míg a hagyományos csak 55 százalékban.

A meddőség minden hatodik párt érint, az IVF kezelés sikeressége jelenleg 35 százalék körül jár. A kutatók már megkezdték a dinamikus tenyészet embereken történő kipróbálását is.

A cikk a Human Reproduction folyóirat online kiadásában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.