Progeszteronkezelés a koraszülések ellen

A nagy kockázatú nőknél alkalmazott progeszteronkezelés 45 százalékkal csökkentette a koraszülések arányát – közölték amerikai kutatók.

Az eredmény – melyet az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban ismertettek – viszonylag egyszerű módszert kínál a koraszülés megelőzésére a méhszáj megrövidülése esetén. Mint Roberto Romero kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) munkatársa kiemelte, évente világszerte 12 milliónál több koraszülött baba jön világra. Klinikai vizsgálataik szerint beazonosíthatók a kockázatnak kitett várandós nők, akiket progeszteronnal kezelve a koraszülés veszélye mintegy felére csökkenthető.

terhesseg215

A tanulmányba világszerte 44 orvosi központot vontak be. Összesen 458 megrövidült méhszájú terhes nőnél alkalmaztak vagy hormont, vagy placebót tartalmazó hüvelyi gélt a terhesség 19. és 23. hete között. A kutatók úgy vélik, megrövidült méhszáj esetén a szükségesnél alacsonyabb a várandós nő progeszteronszintje. A klinikai vizsgálat eredményei szerint a hormontartalmú géllel kezelt nők 8,9 százalékánál indult meg a szülés a 33. terhességi hét előtt, a placebo-csoportban viszont 16,1 százalék volt ez az arány.

Forrás: