Nyúlszáj és szteroidok

Azoknak a várandós nőknek a magzatai, akik terhességük előtt vagy alatt kortikoszteroidokat szednek, nincsenek kitéve az ajakhasadék kockázatának.

Az egyik tanulmány Angliában készült, és a Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban jelent meg. Ebben 35 503 olyan terhes nő újszülöttjét figyelték meg, akiknek várandóságuk előtt vagy alatt írtak fel kortikoszteroidot, és 48 630 olyat, akiknek nem kellett ilyen szereket szedniük.

A kutatók nem találtak összefüggést a kortikoszteroidok alkalmazása és az újszülötteknél jelentkező ajak- vagy szájpadhasadék között, ugyanakkor bizonyos kockázatát látták a magzat nem megfelelő növekedésének szteroidhasználat mellett.

shutterstock_49742

Egy másik kutatócsoport Dániából közel 52 000 terhes nőt figyelt meg, akik az első trimeszter során kaptak kortikoszteroidot, és végső soron ők is hasonló következtetésre jutottak, melyet a Canadian Medical Association Journal című lapban tették közzé.

Az első tanulmány szerzője, Ching-Chi Chi, a taiwani Chang Gung Memorial Kórház munkatársa úgy vélte, hogy a dán tanulmány eredményei egybecsengenek az ő megfigyeléseikkel, miszerint az ajakhasadék nem hozható kapcsolatba a helyi szteroidok terhesség során történő alkalmazásával.

Forrás: