Ne szalasszuk el a genetikai vizsgálatot!

Sajnos előfordul, hogy nem diagnosztizálnak vagy későn vesznek észre az orvosok egy genetikai rendellenességet ? mit tehetnek a kismamák, hogy biztosra menjenek?

A genetikai rendellenességeknek több formája van, melyeket nem, vagy csak későn diagnosztizálnak. Sok esetben hiányzik a veszélyérzet: a leendő kismama nincs igazán tudatában annak, mennyit számít ez. Tisztában kell lenni a genetikai tesztek fontosságával és előnyeivel.

Noha sok genetikai rendellenesség nem végzetes, némelyik igen, és jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. Dr. Robert Desnick genetika-szakértő szerint emiatt nagyon fontos, hogy minél aktívabban foglalkozzunk génjeink megismerésével és megértésével, történjen az genetikai tesztek által vagy szakértővel, tanácsadóval való beszélgetésen keresztül.12855A genetikai betegségek a becslések szerint csaknem 12 millió amerikait érintenek. Az ezzel foglalkozó alapítvány, a GDF végzett felmérése azt mutatja, a megkérdezettek kétharmadában megvan a hajlandóság rá és látja is a genetikai tesztelés előnyeit, közel 80 százalékuk azonban sosem beszélt a genetikai vizsgálatról orvosával. Annak ellenére, hogy ennek súlyos következménye lehet az egyén és összes családtagja egészségére nézve.

Hatezer ismert rendellenesség

Miközben mindenki számára nyilvánvaló, hogy a betegségek kockázatát csökkenti ha egészségesen élünk, azt kevesen tudják, mekkora szerepe van a genetikának és – egészségügyi szempontból ? a családtörténetnek az egyén jelenlegi és jövőbeli egészségi állapotát illetően. Csaknem minden emberi jellegzetességnek és betegségnek van genetikai alkotóeleme, és közel 6000 ismert genetikai rendellenesség létezik, a már egyértelműen kimutatható Down-kórtól kezdve a nyitott gerinc-problémán és a vörösvérsejteket érintő rendellenességen át a kevésbé ismert Tay-Sachs vagy Fabry-betegségig.

A genetikai betegség az abnormális DNS-nek köszönhető. Okozhat csupán egy génben kialakult egészen kis mutációt, de akár a kromoszómák egész csoportjára is kiterjedhet. A rendellenességek komolyan befolyásolhatják a szervezet normális funkcióit, így az immunrendszer és az idegrendszer rendes működésére is kihatnak. Meggátolják, akadályozzák a szervek, a csontok, vagy a bőr normális fejlődését.12856Hogyan segítenek a tesztek?

A genetikai tesztek és vizsgálatok feltárhatják, hogy az adott személy hordoz-e valamilyen génmutációt, de azt is, van-e örökletes rendellenessége. A teszt vér- szövet- vagy nyál-elemzést foglal magában; ezek egyértelműen kimutatják a genetikai rendellenességet. Jellemzően három kategóriájuk van: az első a ?hordozók kiszűrése?, melynek során kiderül, hordoznak-e a felnőttek olyan génmutációt, amelyet gyermekeik is örökölhetnek. A szülés előtti diagnosztika annak kimutatására szolgál, hogy a magzat érintett-e. A harmadik tesztet a génmutációk jelenlétének felfedezésére használják.

A vizsgálatok célja a problémák idő előtti észlelése, lehetővé téve a korai beavatkozást, megakadályozva a tünetek kialakulását vagy minimálisra csökkenteni a rendellenesség súlyosabb megjelenésének esélyét. A genetikai tesztek számos embernek és családnak segítenek megelőzni az örökletes betegségeket vagy felkészülni ilyen betegségek megjelenésére, kezelésére.

Dr. Desnick szerint leendő családunk egészsége érdekében a legokosabb és legésszerűbb módszer e fontos genetikai tesztek elvégzése, melyekkel fölmérhetjük a genetikai rendellenességek előfordulásának valószínűségét bennünk és csökkenthetjük gyermekünkben való felbukkanásának kockázatát.

Forrás: