Miért tart kilenc hónapig a terhesség?

Kísérletek során kiderült, hogy a méhlepény nagysága befolyásolja a terhesség időtartamát: minél szerteágazóbb a lepény, annál rövidebb a terhesség.

A méhlepény szerkezete döntő jelentőségű a terhesség során, még annak hosszát is befolyásolja. Minél szerteágazóbb ugyanis a lepény, annál nagyobb felületen jut át a tápanyag a magzatba: ez a különböző fajokban gyorsítja a magzat növekedését, és rövidíti a terhesség hosszát.

Kísérletek során kiderült, hogy egyes emlősöknél nagyon nagy különbségek vannak a méhen belüli fejlődésben, akár kétszer olyan gyorsan is növekedhetnek egyes magzatok. A növekedés ilyen mértékű különbségei a méhlepény szerkezetével magyarázhatóak, ez határozza meg azt, hogyan kapcsolódik a magzat az édesanya szervezetéhez.

terhesség

Minél szorosabb illetve közvetlenebb a kapcsolat, annál gyorsabb a méhen belüli fejlődés, és annál rövidebb a terhesség – derül ki az angliai Durham és Reading Egyetemeken végzett kutatásokból. Az emberi lepény nem olyan összetett, mint például a kutyáké vagy a leopárdoké, ennek következtében az emberi terhesség viszonylag hosszú.

Százkilenc emlős fajt vizsgálva kiderült, hogy egyes fajoknak igen szerteágazó a lepénye, így a nagyobb felületen több tápanyag jut az anyából magzatába. ,,Kiderült, hogy nem kell közvetlen kapcsolat az anyai vérrel ahhoz, hogy nagyon gyors legyen a növekedés, elég az is, hogy az anyai vér nagy felületen tudja tápanyagait átjuttatni a magzatba.” – magyarázza a cikk első szerzője, Dr. Isabella Capellini a Durham Egyetemről.

terhesség

,,Emberek esetében ujjszerű nyúlványok biztosítják a relatíve szegényes kapcsolatot az anyai szövetek és a magzat között, míg leopárdok esetében, például igen szerteágazó, nagy felületű kapcsolat biztosítja a magzatok tápanyagellátását.” – mondta a szerző. Az eredményekről az American Naturalist-ban jelent meg közlemény.

Forrás: