Miért jelent problémát, ha nem jó a sperma minősége?

A rossz minőségű sperma növeli a genetikai betegségek kialakulásának valószínűségét? Azonban a minőségen mi magunk is képesek vagyunk javítani, akár jelentősen is.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Miért olyan nagy gond?

Azért nem dől össze a világ, ha nem olyan jó a sperma minősége, legfeljebb kicsit tovább tart, amíg a baba összejön – gondolják sokan. Ez azonban messze nem igaz. Az, hogy a sperma minősége rossz, még nem jelenti feltétlen azt, hogy a mennyiséggel is gond lesz. És ha mindemellett a nő termékenysége rendben van, akkor a baba is „könnyen” összejöhet. A rosszabb minőség azonban lényegesen növeli a vetélés és koraszülés kockázatát, valamint a genetikai rendellenességek, betegségek kialakulásának esélyét. Vagyis a minőségbeli romlás komoly következményekkel is járhat.

Sokan gondolják azt, hogy nem baj, ha a spermával gond van, amíg nem akarnak megállapodni, legalább kicsi az esélye, hogy gyerekük lesz. Ez azonban a fent említett okok miatt messze nem biztos, ilyenkor a védekezés jelent megoldást, nem egy egészségügyi probléma megoldatlansága.

Mozogni, mozogni, mozogni

Az iráni Uremia University kutatói vizsgálatokat végeztek, hogy milyen hatással van a mozgás a férfiak termékenységére. Bizonyították, hogy ha szervi akadálya, vagy betegség jelentette gond nincs a szervezetben, akkor a heti rendszeres testmozgás jelentősen növeli a termékenységet. Emellett természetesen nem szabad elhanyagolni azokat a dolgokat sem, melyekre szinte minden fórumon felhívják a férfiak figyelmét. Az alkohol túlzott fogyasztása jelentősen rontja az esélyeket, nem is beszélve a sok stresszről, és a helytelen étkezésről!

Valamiből létre is kell hozni

A fent leírtak alapján nagyon jól látható, hogy az egészséges életmód állandó emlegetése nem üres frázis. Ratkó Tünde elmondta, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata egy közel három hónapos időszakot felölelő szakasz, melynek során a test különböző anyagokat felhasználva hozza létre az élet továbbadásához szükséges sejteket. Ha azonban nem mozgunk, és nem töltjük fel a szervezetünket vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal, akkor a szervezetnek nagyon nehéz dolga van.

A megfelelő étkezés azonban sokszor kevés. A tömegtermelés, a vegyszerezés és a feldolgozás miatt az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent az elmúlt 50 évben. Ennek megfelelően ma már csak az étkezéssel fedezni a családdá váláshoz szükséges anyagok bevitelét nem csak nehéz, de nagyon hosszadalmas is. Nem csoda, hogy egyre többen támogatják szervezetüket férfiak számára kialakított készítménnyel. Azonban itt nagyon nem mindegy, melyiket is választjuk.

Ahhoz, hogy a szervezet a lehető legjobban hasznosítsa a bevitt anyagokat, azokat a kiválasztott készítmény biológiailag aktív, szerves formában (-citrát, -glükonát) kell, hogy tartalmazza, a komplexitás szintén nagyon fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, ahogyan ez megtörténik a vas és a C-vitamin esetében, vagy a cink és a réz kapcsolatában. Külön jó hír, hogy a megfelelő férfivitamin nem csak a normál termékenység fenntartásában segít, hanem a teljesítményünkre is jó hatással lesz, így mozogni is könnyebben tudunk majd.

Forrás: https://napidoktor.hu/index