Mégis szükséges a kismamának a terhesvitamin?

Pénzkidobás a terhesvitaminok szedése? Ezt állítja egy brit kutató, akinek véleményét felkapta a világsajtó, de a szakma vitatkozik vele. Az életadás magasztos jelensége nem engedheti meg piaci szereplők, kontárok játékát, hogy bármilyen megfontolásból megtévesszenek babájukért epedőket olyan nézetekkel, melyek által nem tudnak optimális feltételeket teremteni leendő babájuk egészségének. Egy születendő gyermek akár autista is lehet, ha a kismama nem veszi elég komolyan a terhesség előtti és alatti vitaminfogyasztást.

A babatervezés és a várandósság a nők életében a legboldogabb időszak, egyben aggódással teli is, hiszen az egészséges babáért mindent meg szeretnének tenni. A kiegyensúlyozott életmód és a mai legjobbnak hitt vegyes táplálkozás mellett sokan alkalmaznak kismamavitamint, amely szakmai vélemények szerint segíti a szervezet felkészülését a fogamzásra, majd fontos a  várandósság és szoptatás időszakában is a magzat, a baba fejlődéséhez. Ennek fontosságát kérdőjelezte meg napjainkban egy brit tudományos közlemény, (Drug Ther. Bull. 2016 Jul, 54, 81-4) amely a terhesség alatti vitamin- és ásványi anyag-pótlást szükségtelennek nevezte, amennyiben a nők kiegyensúlyozott étkezést folytatnak. Egyben figyelmeztetett arra, hogy a terhes nőket a multivitaminok forgalmazói termékeikkel manipulálják. Ezt a hírt kapta fel a BBC News megalkotva “a terhesvitaminok = pénzkidobás” jelszót, majd több mértékadó nemzetközi napilap is főcímként hozta le a szenzációt.

Félrevezető információ?

“Ezt a félrevezető és hamis információt azonnal korrigálni kell, mert a várandóssággal nem lehet játszani sem áltudományos érvekkel, sem üzleti szempontokból” – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével és korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

“Rossz nyelvek szerint azért indították el az üzletemberek a hírt, hogy annak a három összetevős terhesvitaminnak szerezzenek több érvet, amelyben valószínűleg érdekeltségük van. A cikk valóban a terhesvitaminok sok komponense közül kiemel hármat, amire szerinte szükség van, a többi vitamint pedig kikiáltja haszontalannak. Ez a három összetevő (D-vitamin, folsav és C-vitamin) valóban nagyon fontos, de a többi vitaminra is nagy szüksége van a babát tervezőnek, a kismamának és a babának, aki a mama szervezetéből vonja el a mikro tápanyagokat, így a mamában pedig pótlást nem kapva, hiány keletkezhet tudományos megfigyelések szerint. A D-vitamin számos funkciója mellett segíti a kalcium-felszívódást a magzat csontképzéséhez, de legújabb ismereteink szerint legyen mellette K2-vitamin is, amely ugyanennyire fontos partner a csontépítésben” – tette hozzá Dr. Ősapay.

terhes, vitamin, gyógyszer

A brit kutató közleményének igazságtartalmát csak egy olyan kísérlet igazolhatná, amelyben a kismamák egyik csoportja igazi vitaminokat és ásványi anyag pótlást kap, a másik csoport pedig semmit vagy placebót. Ez azonban a szakember szerint igen etikátlan lenne, hiszen a kismamákat megfosztaná az élettanilag fontos tápanyagoktól. Bizonyított a B2, B6 és Bl2 vitaminok fejlődési rendellenességeket kivédő hatása és gondoljunk csak a vegetáriánusokra, akik húst nem fogyasztva egyáltalán nem jutnak B12-vitaminhoz.

Miért jó a terhesvitamin?

Egy fontos érv a várandósvitaminok ajánlása szempontjából idén májusban látott napvilágot – amerikai tudományos forrásból, miszerint a vizsgálataikban a terhesvitaminok szedése 55%-kal csökkentette a vetélés esetleges bekövetkezésének valószínűségét. A szakmailag magasan kvalifikált Cochran Intézet megfogalmazása szerint is „a multivitamin+vas+folsav alkalmazása csökkenti a halvaszületés veszélyét”.  Másik példaként az autizmus veszélyét emelte ki Ősapay doktor, megemlítve, hogy a kaliforniai UC Davis orvoskutatói közleményükben egyértelműen ajánlják a várandósvitamin szedését már jóval a fogamzás előtt, amivel a felére csökkenhet az autizmus kialakulásának veszélye a genetikailag veszélyeztetettek leendő gyermekeinél. Azt is hozzátette, hogy többféle vitaminkészítménnyel túlzásba vitt hatóanyag bevitele viszont káros eredményeket is képes produkálni, akár autizmust is.

A családtervezők, a gyermekeik vállalását tudatosan előkészítő párok, tisztában vannak vele, hogy  nemcsak a szülésre, hanem a fogamzásra is érdemes felkészülni a pár mindkét tagjának. Erre készülnek a megtermékenyítést és fogamzást elősegítő növényi hatóanyagokat, aminosavakat is tartalmazó multivitaminok, kismamavitaminok, amelyek célzott hatása a férfi és női genitális szervek optimális működését, fokozott vérellátását, az ivarsejtek antioxidáns védelmét segítik. Elsősorban nehezen kialakuló fogamzásoknál mutatkozik segítő hatásuk, amit a kaliforniai Stanford Egyetem és a Pharmaforte klinikai kutatásai igazoltak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.