Veszélyes lehet a babára a terhesség alatt szedett D-vitamin?

A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát, a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.

Az Allergy című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.

A német kutatók eredménye azért meglepő, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen, és már közel ötven éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére.

Hazánkban is három éves korig ajánlott a D-vitamin szedése, különösen a napfényszegény téli időszakban. Éppen a leírt pozitív hatások miatt újszerű a német kutatók eredménye. A D-vitamin és az allergia közötti összefüggésre már az 1990-es években felfigyeltek, de átfogó vizsgálatok nem készültek.

Most a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg, írja az etelallergiasoknak.hu

vitD

A helyi kórházzal együttműködve 622 édesanyát és gyermekeiket vonták be a vizsgálatba. Megmérték az anyák, illetve a köldökzsinór vérének D-vitamin tartalmát, valamint megfigyelték az újszülötteknél az első két évben kialakuló ételallergiát.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin csökkenti a kockázatokat.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában.

Noha a vér D-vitamin tartalmát számos tényező befolyásolja, így az évszak, a napon, és a szabadban eltöltött idő a kutatás vezetője mégis azt tanácsolja, hogy a várandós anyukák, ha más okból kifolyólag nincs rá szükség, ne szedjenek kiegészítő D-vitamint a terhesség ideje alatt, mert az eredményeik alapján növelheti a gyermekeknél az ételallergia kialakulásának kockázatát.

Dr. Kristin Weiße a kutatás vezetője, hangsúlyozta, hogy bár más tényezők is szerepet játszanak az ételallergia kialakulásában, ám a D-vitamin szerepének figyelembevétele ennek ellenére fontos, mert a feltárt összefüggések egyértelműek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.