Magas nők ikrekkel

Két embrió beültetését követően a magasabb nőknek gyakrabban születnek ikreik a lombikbébi eljárás során.

Ismertették holland kutatók elemzésük eredményét az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján. Marieke Lambers, az amszterdami reproduktív orvoslással foglalkozó központ (VUMC) munkatársa szerint ez az első alkalom, hogy kutatók kapcsolatot találtak az anya magassága és a többszörös terhesség valószínűsége között a szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, IVF) során.

“Ez újabb lépés a személyre szabott IVF-kezelések kifejlesztésének irányában” – értékelte Lambers. Az amszterdami kutatócsoport 19 840 nő 1983 és 1995 között keletkezett adatait elemezte. Közülük 6589 nőnél végezték az első IVF-ciklust, ebből 2357-en kaptak két embriót. A beavatkozás következtében 371 egyszeres- és 125 ikerterhesség jött létre.

ikrek1

Az anyák adatainak elemzésekor kiderült, hogy a 174 centiméternél magasabb nők körében átlagosan nagyobb volt a kinyert petesejtek száma, valamint az ikerterhesség valószínűsége is. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy esetükben az IVF-eljárásban nagyobb volt az esély a jó minőségű embriókra. Az összefüggés pontos hátterére azonban nem tudnak magyarázatot adni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.