Ha normál a TSH-m akkor már biztos nem lehet gond a várandóssággal?

A várandóssággal kapcsolatban sokan már tudják: a TSH hormon szintjének adata fontos részlet, hiszen eltérése pajzsmirigygondokra utalhat, mely meddőséghez vezet. De mennyi a normális érték? És ha a normális tartományban vagyok, akkor már biztosan nem lehet gond?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Fotó: 123rf.com

TSH

A TSH (thyreoideastimuláló hormon) hormont az agyalapi mirigy termeli. Egyik fő feladata az, hogy a pajzsmirigy hormontermelését szabályozza, mellyel közvetve befolyást gyakorol technikailag minden belső működésre a testben, így természetesen a normál fogamzóképességre is.

A TSH hatása a pajzsmirigyre visszafelé is igaz. A Pajzsmirigy hormonjai, a T3 és T4 termelését a TSH befolyásolja. A mechanizmus úgy néz ki, hogy a T3 és T4 hormonok normál szintje normál szinten tartja a TSH termelését is. Ha a T3 és T4 szintje emelkedik, ez gátló hatást gyakorol a TSH termelésére, míg fordított esetben, vagyis a T3 és T4 hormonok alultermelésénél a hatást serkentő a TSH-ra nézve. A rendszer megfelelő működésének alapja az egyensúly.

Hazánk nagyrészt jódhiányos terület, mely elem elengedhetetlenül fontos a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Jódhiány esetén a T3 és T4 hormonok termelési egyensúlya felborul, mely magával rántja az egész rendszert, hosszútávon pedig hatást gyakorol szinte minden működésre a testben, kezdve az anyagcsere folyamatoktól, egészen a megtermékenyítésig.

Fotó: 123rf.com

Normál tartomány

A laborban úgynevezett szenzitív (sTSH) és szuperintenzív (ssTSH) vizsgálatot végeznek. A sTSH normál tartománya 0.3-4.2 mU/L értékhatárok között tekinthető normálisnak. Azonban tudni kell, hogy a vizsgálat eredményét számtalan tényező befolyásolhatja, köztük olyan dolgok is, amikre nem is gondolnánk. Ilyen lehet a paciens neme, vagy éppen az, hogy mely évszakban vagyunk, illetve a napszak befolyással lehet az eredményekre.

Úgy gondolnánk, hogy ha a TSH normál tartományban van, akkor gond nem lehet, de ez azért nem teljesen igaz. A vizsgálat ugyanis a TSH hormon mennyiségét mutatja meg, nem pedig annak aktivitását, így a referenciaértékek csak az orvos számára adnak támpontot, laikusként értelmezni őket ilyenformán nem lehet.

A várandósság kialakulásához a TSH optimális szintje a normál tartományon belül kissé szűkebb, 1-2 mU/L szintnél található. Azonban ebben az esetben is szakember bevonása szükséges mind a lelet értelmezéséhez, mind pedig az esetleges korrekciókhoz!

Tehetünk a TSH normál szintjéért és a várandósságért?

Ratkó Tünde a elmondta, hogy a TSH normál szintje többek között a megfelelő tápanyag ellátottságtól is függ, melybe beletartozik a jód bevitele is. A tápanyagraktárak feltöltése a várandósság kialakulásának szempontjából is kiemelten fontos, hiszen egy másik élet kihordása hatalmas megterhelés a szervezetnek. Mindemellett azzal is számolni kell, hogy a szaporodás nem feltétlenül szükséges folyamat az életben maradáshoz, így a szervezet csak abban az esetben fordít rá energiát, ha a szervezet közel optimálisan működik, illetve ebben az esetben a legnagyobb a teherbe esés valószínűsége.

A tápanyagraktárak feltöltésére ma már az étkezés sokszor kevés, ez az oka, hogy a szakemberek többsége javasol várandós vitamint már a terhességre való felkészülési időszak alatt is. Ám fontos, hogy a kiválasztott vitamin komplex összetételű legyen, és szerves kötésű anyagokat tartalmazzon (citrát, glükonát). Szintén fontos, hogy kövesse a baba fejlődésének szakaszait, vagyis a három trimeszter eltérő igényeit a lehető legjobban szolgálja ki!

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.