Ezek a komplikációk jelentkezhetnek a szülés után

2017-ben megjelent egy miniszteri rendelet, mely lehetővé teszi a kismamák számára, hogy szülés után 24 órával elhagyják a kórházat. Pontosabban az orvosoknak teszi lehetővé, hogy a kismamát hazaküldjék a csöppséggel együtt, de ennek óriási veszélyei vannak, amiket nagyon nagy hiba lenne figyelmen kívül hagyni!

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Menjen, vagy ne menjen?

A kérdés jó, hiszen tudjuk, jobban gyógyulnak az emberek a megszokott környezetükben, és azt is tudjuk, hogy a kismamák nem szívesen töltik kórházban a szülést követő néhány napot. Ez különösen igaz akkor, amikor éppen ünnepek vannak. De vajon jó az, ha ilyen gyorsan távozik a nő a szülést követően?

hasfajas, kovek

A válasz úgy tűnik elég egyértelmű. Tavaly 10 000 szülésnél összesen 9 esetben történt meg az, hogy a kismama távozott a kórházból 24 órával a szülést követően. Az is csupán 47 esetben fordult elő, hogy két nap, vagyis 48 óra után engedték el a kismamát az intézményből. Ennek oka pedig banálisan egyszerű

Nem eszik olyan forrón…

A szülés egy elképesztően megterhelő folyamat az anya szervezete számára, még akkor is, ha minden a legnagyobb rendben zajlik, és semmilyen komplikáció nem jelentkezik. Ebben az esetben is nagyon jól jön az a pihenőidő, ami talán nem a legkényelmesebb környezetben, de mindenképpen szakértő felügyelettel történik.

A feketeleves akkor jön, ha a szülést komplikáció is kíséri. Ez sajnos bár ritka, nem annyira, mint szeretnénk, és bizony életveszélyes is lehet. A legismertebb ilyen szövődmény a túlzott vérzés, mely nem feltétlenül a szülést követő órákban jelentkezik, de mindenképpen kezelést igényel. Ugyancsak ide sorolható a visszamaradt méhlepény is, mely a szülést követő 24 órától jelentkezhet, és sajnos műtéti beavatkozást is szükségessé tehet. A súlyos szövődmények közt lehet említeni a mélyvénás trombózist, a szülés utáni szepszist, vagy a rettegett HELLP szindrómát is” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A baj ellen

A szülés szövődményei ellen lehet tenni, méghozzá nem is keveset. Ennek egyik módja az, hogy a kismamát nem engedik haza olyan gyorsan, hanem pár napig megfigyelik (az ajánlások alapján hüvelyi szülés esetén 3-5 nap, míg császármetszésnél 2-7 nap).

Fotó: 123rf.com

A másik, hogy a nő a szervezetét a lehető legjobban felkészíti a szülésre. Ez magában foglalja a tornát és a megfelelő krémek használatát is, és persze a mentális rákészülést. De nem szabad megfeledkezni a várandósvitaminról sem, mely ideális esetben a tápanyagraktárak feltöltésével erősen hozzájárul ahhoz, hogy a szülés “könnyebben” menjen, akár lényegesen csökkentve az esetleges komplikációük kialakulásának esélyét. Hogy miért csak jó esetben?

Mert a vitamin nem sokat ér, ha a benne szereplő anyagok felszívódása nem túl jó. Ez pedig sajnos a piacon kapható legtöbb készítmény esetében igaz. Éppen ezért fontos, hogy a várandósvitamin kiválasztásánál ne csak az legyen kiemelt szempont, hogy minden trimesztert a megfelelő anyagokkal, megfelelően tagoltan szolgáljon ki, vagy hogy a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazza. Nagyon fontos, hogy az anyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel legyenek jelen, mivel a hasznosulásuk így akár 80%-kal is javul!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.