Ez lehet a meddőség egyik oka

Elérkezett az idő, hogy bővüljön a család? Szerencsés esetben néhány hónapon belül megfogan az új élet, de előfordulhat, hogy hosszú hónapok, akár évek is eltelnek anélkül, hogy pozitív lenne a terhességi teszt. Ilyenkor lehet szükség meddőségi vizsgálatokra, amelyek segítségével megállapítható, hogy mi áll a sikertelenség hátterében.

A meddőségnek számos oka lehet, egyike például a korai petefészek-kimerülés. Hogy ez mit jelent pontosan, kiket érint és milyen tünetei vannak, azt a Budai Egészségközpont nőgyógyászának segítségével az alábbiakban megtudhatjuk.

„Meddőségről akkor beszélhetünk, ha 1 évig tartó, fogamzásgátlástól mentes, rendszeres nemi élet mellett nem jön létre terhesség. A teherbeesés esélye az életkor előre haladtával csökkenhet ugyan, de a petefészek-kimerülés már fiatalabb korban is jelentkezhet. Éppen ezért, ha tartós kapcsolatban élünk és nincs akadálya a babavárásnak, érdemes minél előbb belevágni a dologba. A meddőség egy, a nőket érintő megbetegedések közül. Ezért nagyon fontos, hogy minden életkorban járjunk rendszeres szűrővizsgálatra, mellyel időben kiszűrhetők akár a daganatos megbetegedések, de feltárulhatnak olyan problémák is, amelyek a babaprojektet nehezítik. Ha időben elkezdjük ezeknek a betegségeknek a kezelését, mire családalapításra kerül a sor, elhárulhatnak ezek az akadályok vagy más megoldásokat is egyeztethetünk az orvosunkkal” – mondta Dr. Hunka Rezső, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza.

meddőség. terhességi teszt

Mit jelent a korai petefészek-kimerülés?

A petefészkek születéskor meghatározott mennyiségű petesejtet tartalmaznak. Ezek a kor előre haladtával egyre csak fogynak, majd egy idő után elfogynak. A 45 év előtt jelentkező menopausat nevezzük korai petefészek-kimerülésnek. Ne keverjük össze az elsődleges petefészek elégtelenséggel /POI/ amelynek leggyakoribb oka genetikai rendellenesség. A petefészekben ilyenkor nem, vagy csak nagyon ritkán történik peteérés, amely nélkülözhetetlen a fogantatáshoz. A petefészek-kimerülés oka lehet műtéti beavatkozás, autoimmun betegség, kromoszómás eltérés, sugárkezelés vagy kemoterápia, mérgező anyagokkal való érintettség, de genetikai okok is állhatnak a háttérben.

Milyen tünetei vannak?

A korai petefészek-kimerülés tünetei eléggé változatosak. Hasonlóak a menopauza tüneteihez, így előfordulhat éjszakai izzadás, hangulatingadozás, hüvelyszárazság, ingerlékenység vagy libidócsökkenés. Tünet lehet a még fogamzóképes nőknél a menstruáció rendszertelenné válása, de az is lehetséges, hogy csupán akkor derül rá fény, amikor hosszabb idő után sem történik meg a fogantatás. Mivel nincs, vagy nagyon ritkán fordul elő peteérés, így az egyik legsúlyosabb tünete a teherbeesési nehezítettség vagy meddőség.

Kiket érint?

Míg a menopauza nagyjából 50 éves kor felett jelentkezik, addig a petefészek-kimerülés 40 éves korban, vagy akár még korábban is előfordulhat. Így elmondható, hogy a termékenység és az életkor nem mindig függ össze.

hasfájás

Fotó: 123rf.com

Hogyan kezelhető?

A betegség különböző laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálható. A korai petefészek-kimerülés folyamata sajnos nem fordítható vissza, csupán bizonyos hormonkezelések segítségével lassítható. A kezelés módja és sikeressége attól is függ, hogy a betegség melyik fajtájával van dolgunk, valamint milyen mértékű a kimerültség. A betegség bizonyos stádiumában még visszaállítható lehet a termékenység, ezért a korai diagnózis mindenképp fontos. Előfordulhat azonban, hogy a még megmaradt petesejtekből bizonyos kezelések segítségével jöhet létre várandósság.

A korai petefészek-kimerüléssel akkor is kell foglalkoznunk, ha már nem szeretnénk gyermeket vállalni, ugyanis a betegségnek a fent leírt panaszokon kívül számos, az egészségünkre negatív hatása lehet. A peteérés elmaradása, a petefészkek csökkent hormontermelése, az alacsony ösztrogénszint fokozza a csontritkulás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” – tette hozzá a szakorvos.

Olvasd el ezt is!

Meddőségi kezelés – Hogyan kezeljük az ezzel járó lelki nehézségeket?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.