Ettől veszélybe kerül a baba és az anya a terhesség során

A vér alvadékonysága sajnos mergnő a terhesség során, ezért a trombózis fokozott veszélyt jelent a kismamákra.

De mi van akkor, ha esetleg bekövetkezett a probléma? Mit lehet tennie a leendő anyukának, hogy minél nagyobb biztonságban tudja kihordani a gyermekét?

Terhesség és vérrögök

A terhesség során jelentős változások mennek végbe a szervezetben/testben. Ilyen többek között az, hogy fokozódik a vér alvadékonysága, ami azt hivatott támogatni, hogy szülés során a kismama ne vérezzen el. Ennek azonban van egy hátulütője, mégpedig az, hogy ilyenkor könnyebben alakulnak ki vérrögök. Keletkezésüket tovább segíti, ha a kismama esetleg a kezdeti rosszullétek miatt kevesebb folyadékot tud fogyasztani, dehidratált állapotba kerül. Sokat fekszi, még csak nem is sétálgat. Amennyiben sérülést szenved, gipszrögzítést kap vagy súlyosabb fertőzést, akkor szintén nagyobb az esélye a trombózisra. Ráadásul a növekvő magzat nyomhatja a medence ereit, ami lassítja véráramlást, így szintén trombózishoz vezethet.

Fotó: 123rf.com

Panaszok esetén mielőbb kérjen segítséget!

Amennyiben valakinél kialakul trombózis, az többféle tünetben is megnyilvánulhat, attól függően, hol is alakult ki vérrög. Terhesség során leggyakrabban a medence és az alsó végtagok vénáiban szokott fellépni, melyre az alábbi tünetek hívják fel a figyelmet:

  • Erős fájdalom
  • Livid (kékeslilás) elszíneződés
  • Ödéma
  •  Meleg tapintású bőr

Az állapot nagy veszélye, hogy ha a vérrög leszakad, akkor a tüdőbe is kerülhet, ahol életveszélyes tüdőembóliát okoz. Ekkor nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpetürítés jelentkezik. A tüdőembólia a terhesség során észlelt, egyik leggyakoribb halálok, így fontos a megelőzés /prevenció/, az időben történő felismerés.

Ha megtörtént a baj

Amennyiben tüneteket észlel, úgy mielőbb szakemberhez kell fordulnia (lehetőleg hívjon mentőt). Amint bebizonyosodik a trombózis, úgy első körben akut ellátásra van szükség, hogy elhárítsák az életveszélyt. Pár hétig a betegnek kórházban kell maradnia, majd a várandósság hátralevő részében véralvadásgátló injekciót kell szúrnia, melyet a szülés után is folytatnia kell a betegnek (hogy pontosan meddig, több tényező függvénye, melyről a szakorvos dönt). Emellett a kismamának kompressziós harisnyát szükséges hordania a vérkeringés fokozása céljából- ez nem csak a trombózis, de a várandósság miatt fellépő vizesedés (ödéma) ellen is hatásos.

Fontos, hogy a kismama kerülje a lábaiban vér pangását és “besűrűsödését”, így fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, valamint végezzen, könnyed testmozgást- ez lehet séta, kismamatorna, jóga is.

Fotó: 123rf.com

Hogyan tovább?

Egy trombózis után fontos annak tisztázása, hogy vajon mi is okozta a problémát, hiszen gyakori, amikor a kismamának eleve fokozott a hajlama a vérrögösödésre, csak nem tudott róla. Éppen ezért meg kell vizsgálni, nincs-e esetleg valamilyen trombofíliája (pl. Leiden mutáció, protrombin gén- mutáció), illetve olyan betegsége, mely megnöveli a rizikót pl. autoimmun betegsége (Lupus, antifoszfolipid szindróma) – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője. Ez fontos annak eldöntése céljából is, hogy mennyi ideig kell a szülés után használnia véralvadásgátlót a betegnek, valamint bizonyos állapotok során kell-e antikoagulánst használnia (pl. alsóvégtagokon gipszrögzítés, repülőút estén).

Trombózis után terhesség – erre kell figyelni

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.