Trombózis után terhesség – erre kell figyelni

A várandósság időszakában a kismama szervezete biztosítja a feltételeket a magzat egészséges fejlődéséhez, és felkészül a szülésre is.

Ennek azonban vannak olyan kockázatos velejárói, mint a trombózishajlam növekedése. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ főorvosa https://www.tromboziskozpont.hu/munkatarsaink/dr-szelessy-zsuzsanna elmondta, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban.

 

Véralvadásgátló gyógyszert (tablettákat) terhesség alatt nem szedheti

Ha valaki trombózison esett át, akkor a sürgősségi kezelést követően néhány hónappal el kell végezni a trombózis okának kivizsgálását is. Véralvadásgátló gyógyszert kel szednie mindaddig, amíg az orvos a vizsgálati eredmények birtokában úgy nem dönt, hogy ½ év- 2 év után az alvadás gátló elhagyható lesz, esetleg élete végéig szednie kell annak érdekében, hogy egy következő trombózis kialakulását megelőzze.

Foto:pixabay.com

„Ha ez az időszak egybeesik a tervezett gyermekvállalás idejével, akkor fontos tudni, hogy a szedett véralvadásgátló tabletták mindegyikét a kismamának el kell hagynia, mert ezek fejlődési rendellenességet okozhatnak a babának. Kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad a gyógyszert elhagyni, illetve injekciós készítmény (LMWH) adását kell alkalmazni, hogy a kismamánál egy újabb trombózis kialakulását megelőzze.”

 

Terhesség alatt magasabb a trombózis kockázata

A trombózis létrejöttének több rizikófaktora is van, ezek közül az egyik a várandóság, és a szülést követő időszak. A terhességben a trombózis rizikó 4-7-szeres, a gyermekágyban 14 – 24 szeres. Ennek az az oka, hogy a kismama vérében emelkedik az alvadási faktorok aktivitása, – annak érdekében, hogy szüléskor ne vérezzen el és- csökken a szervezetben szintén természetesen jelenlévő, véralvadást gátló fehérjék mennyisége. 

 

Így vállalhat biztonságosan gyereket

Trombózis után, véralvadásgátló szedése mellett már a tervezett terhesség vállalása előtt javasolt a kezelőorvossal konzultálni. A jelenleg használt véralvadásgátló gyógyszereknek néhány tized ezrelékben, de van magzatkárosító hatásuk. Helyette, a terhesség alatt alvadásgátló injekciót kell használni. Ez a baba és a kismama számára is biztonságos, egy újabb trombózis megelőzésére.

Fotó: 123rf.com

A véralvadásgátló injekció (LMWH) alkalmazása mellett, a terhesség alatt rendszeres időközönként vérvizsgálattal célszerű ellenőrizni, hogy megfelelő-e az alkalmazott inj. dózisa. Erre azért van szükség, mert a terhesség előrehaladtával gyakori, hogy módosítani kell az adagon, különösen a szülés körüli időszakban. Az injekciót a szoptatás időszakát követően tudjuk lecserélni az új véralvadásgátló gyógyszerekre, amennyiben szükséges. A régi alvadás gátló tabletták (kumarin származékok, melyeknek ellenszere a „K” vitamin), már a szoptatás időszakában (3 hónapos kortó) alkalmazhatók, de a gyerekgyógyásszal előzőleg meg kell beszélni”.

A trombózis megelőzése nagyon fontos, mert a betegség és annak szövődményei a vezető halálokok között vannak, nem csak hazánkban, hanem Európában és a világ több táján is.

Nem akarsz trombózist? Akkor ezekre ügyelj!

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.