Ésszel iszom! – Terhes nők és az alkohol

Elindult az első, országos, magzati alkoholszindrómáról szóló előadássorozat hazai védőnők számára. Az országszerte 18 városba eljutó ismertető és oktató programot Dr. Simich Rita, a LÉTRA (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense állította össze a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programjának támogatásával. Az előadások célja, hogy a védőnők elsajátítsák azokat az ismereteket és technikákat, amik mindenképp szükségesek az állapotos nők megfelelő informálásához.
Arra, hogy mennyi alkohol fogyasztható a terhesség alatt biztonságosan, nincs pontos adat, ezért állapotos nőknél javasolt az alkohol teljes elhagyása, vagy egy előzetes orvosi konzultáció.
Amikor egy állapotos nő alkoholt iszik, az bekerül a véráramba, a placentán át egyenesen a magzat vérébe. Ez hatással lehet a magzat fejlődésére és számos születési rendellenességet is okozhat. A legveszélyesebb időszak a terhesség korai szakasza, de a későbbi szakaszokban fogyasztott alkohol is károsan befolyásolhatja a magzat növekedését. Az erős és rendszeres alkoholfogyasztás apai részről is okozhat problémát.„A terhesség alatti alkoholfogyasztással nem csak a saját életünket, de születendő gyermekünk életét is veszélyeztetjük. Szeretnénk felkészíteni a hazai védőnőket, hogy a várandós családoknak minden szükséges információt át tudjanak adni a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeiről – mondta el a téma szakértőjeként Dr. Simich Rita.

A Létra (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány célja az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, szociális területeken a szakemberképzés elősegítése.
alkohol1
A védőnői program Hatvanban indult, az első előadásokon eddig közel 250 védőnő vett részt, a sorozat utolsó állomása Budapesten lesz. A védőnők nem csak a helyi kismamákat érik el, hanem a körzetükhöz tartozó iskolákba is eljutnak, így idejében átadhatják a szükséges ismereteket, hisz a megelőzés a legfontosabb cél.
„Az egészséges, nagykorú emberek számára az alkohol tartalmú italok mértékletes fogyasztása jól összeegyeztethető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal. Sokan nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás alapvető szabályaival, az ahhoz tartozó felelősséggel, a mikorral, a hollal és a hogyannal. Magyarország legnagyobb sörgyártójaként feladatunknak érezzük, hogy a felelős alkoholfogyasztás érdekében a lehető legtöbb információt nyújtsuk a fogyasztóinknak. Erre épült az Ésszel iszom! projektünk, melynek egyik programja a magzati alkoholszindróma megelőzésére keresi a megoldást” – mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak szenior vállalati kapcsolatok specialistája.
A Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programja összetetten foglalkozik a felelős alkoholfogyasztással. Ennek keretein belül támogatják a védőnőknek szóló előadássorozatot, együttműködnek a Veszprémi Rendőrséggel a biztonságos közlekedés fontosságát hirdetve és saját felületeiken, programjaikon is kiemelt hangsúlyt fektetnek a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/