“Császármetszés-járvány” Brazíliában

Brazília világelső a császármetszéssel történő szülések számát tekintve, a brazil csecsemők több mint fele így jön a világra. “Valóságos járvány” – véli a kormány, amely szeretné visszafogni a folyamatot.

“Az országban dúló császármetszés-járvány elfogadhatatlan, és egészségügyi problémaként kell kezelni” – Arthur Chioro egészségügyi miniszter szerint.

A 202 millió lakosú országban a születések 56 százalékánál alkalmaznak császármetszést. Ez az arány a magánklinikákon 84,6, míg a közkórházakban 40 százalék, holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a 15 százalék alatti arány az elfogadott.

Dilma Rousseff elnök kormánya a természetes szülés előnyeivel kapcsolatos adatokra hivatkozva a héten új kezdeményezést tett, amely szigorítja az orvosok ellenőrzését, és igyekszik meggyőzni az anyákat, hogy csak akkor éljenek a császármetszés lehetőségével, amikor feltétlenül szükséges.

“A honorárium kifizetéséhez az orvosnak jelentést kell kitöltenie a szülő nő összes adatával, beleértve a fájások kezdetét is, amelyek császármetszés esetén nincsenek” – magyarázta André Longo, a magán egészségügyi  intézményeket felügyelő hivatal, az ANS elnöke. A kormány így akarja elkerülni a szükségtelen és előre megtervezett szüléseket, mert az orvosnak magyarázatot kell adnia, miért nem a természetes szülés mellett döntött. A magánintézményeknek is tájékoztatniuk kell a kismamát a művi beavatkozás kockázataira.

shutterstock_114772861

A tárca szerint a császármetszés 120 százalékkal növeli a csecsemő légúti megbetegedésének és háromszorosára az anya halálának kockázatát. Brazíliában számos nő azért választja a császármetszést, mert fél a fájdalomtól, illetve attól tart, hogy a szülés befolyásolja majd a szexuális életét. Ez utóbbi aggodalmat Vera Fonseca, a Brazil Nőgyógyászok Szövetségének igazgatója egy lapinterjúban alaptalannak nevezte. Az állami egészségügyben a szülés erőszakos és durva, sok nő ettől megriadva választja inkább a magánklinikát, amelyek viszont profitorientáltak – vélte Ana Cristina Duarte, az aktív anyaságot támogató GAMA szervezet szóvivője. Duarte szerint nem célravezetőek a kormány intézkedései, mert nem szankcionálnak. Kifogásolta, hogy a nők szülésnek tekintik a császározást, nem pedig műtéti beavatkozásnak. Nem világosítják fel őket a kockázatokról, és nem végzik el a műtét előtt kötelező vizsgálatokat.

A brazil nők 70 százaléka szeretne természetesen szülni a terhesség kezdetekor, a végére azonban az arányuk jelentősen csökken (a magánszektorban 15,4 százalékra).

(MTI)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.