Családalapítás – Ezek a praktikák hatékonyak lehetnek!

A családtervezés – különösen manapság – nem egyszerű feladat. Azonban léteznek olyan módszerek, melyek hatékonyak lehetnek.

Hőmérőzés

Ismert eljárás, ami azonban önmagában egy icipicit sem segít. A hőmérőzés lényege, hogy reggelente, legalább 5 óra nyugodt alvás után, mindig ugyan akkor kell mérni a testhőt. Sokan hiszik, hogy ha megemelkedik a testhő, akkor éppen a termékeny időszakba értek, ez azonban nem igaz.

A női ciklus tulajdonképpen három szakaszra bontható, melynek a középső része – mely egyben a legrövidebb is – a termékeny “ablak”. Ekkor képes a magzat megfoganni. Ilyenkor kezdődik a sárgatest hormon termelése is, hiszen a tüsző megérik, és kireped, vagyis a nő ovulál. A sárgatest hormon pedig a testhőre is hatással van, némileg megemeli azt. És itt jön a lényeg. Ez ugyanis némi időbe telik, vagyis a hőmérőzés azt mutatja meg, hogy már túl vagyunk a termékeny ablakon.

Fotó: 123rf.com

Megfelelő póz

Folyamatosan olvashatjuk a neten a tippeket, hogy melyik a legjobb póz ahhoz, hogy végre a miénk lehessen a vágyott család. Sőt, azt is tudni vélik, hogy melyik póz eredményez kisfiút, és melyik kislányt. Nos, a pózok közti válogatásnak pusztán az élvezet szempontjából van jelentősége, mást kicsit sem befolyásolnak.

Egyvalamire mégis érdemes figyelni. Ha a férfi van felül, akkor a gravitáció ellen már nem kell dolgoznia a spermiumoknak. A helyzetüket pedig azzal könnyíthetjük még, ha az aktus után nem pattanunk fel, hanem fekve maradunk 10-15 percig. Nem, nem kell gyertyapózt felvenni, ez sem segíti nagyban a dolgokat, pusztán maradjuk kicsit a párunk karjai közt.

Számolgatunk

Az ovuláció kiszámítása – főleg, ha ehhez a megfelelő tesztet is használjuk – jó módszer lehet, valóban képes megnövelni a családalapítás esélyét. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden ember más, vagyis közel sem biztos, hogy a nagykönyvi, 28 napos ciklus ránk is igaz, az meg pláne nem, hogy szintén a nagykönyvi, 14. napon ovulálunk” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Vitaminok

Igen, szintén kifejezetten hatékony módszer a vitaminkészítmény, pontosabban a várandósvitamin szedése. Persze nem minden esetben. Fontos, hogy a készítmény egyrészt megfelelően tagolt legyen, hogy a felkészülési időszakban is azokat a tápanyagokat és abban a dózisban kapjuk, amire szükségünk van (ehhez a komplex összetétel is elengedhetetlen). Emellett azonban kifejezetten figyeljünk arra, hogy az anyagokat a készítmény szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza (ez jellemzően -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, pl.: cink-citrát, vas-glükonát). Ezzel ugyanis azok hasznosulása, vagyis tulajdonképpen a készítmény eredményessége is akár 80%-kal jobb lehet!

Fotó: 123rf.com

Sok szex

Azzal a tévhittel már sokat foglalkoztunk, hogy jó, ha a férfi 4-5 napra megtartóztatja magát. Ez ugyanis nem, hogy nem segít, hanem még gondot is okozhat, hiszen az elöregedő spermiumok növelik a genetikai gondok, a vetélés és koraszülés kialakulásának esélyét.

Sokan esnek abba a hibába is, hogy ha ovulálnak, akkor naponta akár 2-3 alkalommal is hódolnak a szexualitásnak. Ez ugyan lehet nagyon élvezetes, de a fogantatás esélyét ez sem növeli. Itt is éppen fordított a helyzet, ugyanis a túl gyakori ejakulálás hatására csökken a spermiumszám az ejakulátumban. Ez pedig – tekintve a férfiak egyre jellemzőbb termékenységi problémáit, melyet éppen az alacsony spermiumszám okoz – nagyon nem szerencsés.

Itt is érdemes az arany középutat követni: ha minden másnap vagyunk együtt a párunkkal, akkor az ovuláció “eltalálása” is könnyebb, a spermiumszám és a spermiumok kora is ideális lesz, és a kötelezővé váló együttlétek jelentette stressz sem rontja az esélyeinket.

Endokrin zavarok, melyek gátat szabhatnak a családalapításnak

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.