Babaháj – Avagy miért nem kell kettő helyett enni?

Bármennyire is úgy teszünk, mintha nem látnánk, letagadni nem lehet: nem férünk bele a várandósság előtti farmerünkbe. Számos nő, aki anyává válik, túlságosan sok kilót szed fel a terhesség alatt. Pedig jobb lenne ésszerűen készülni a gyermek érkezésére.

Amikor megszületik a gyermek, az öröm és a merőben új teendők átmenetileg elterelik a figyelmünket. Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy – sok esetben – jóval több kiló van rajtunk, mint a terhesség előtt. A plusz kilók cipelésének a várandósság 9 hónapjában később mélyreható következményei lehetnek, az anyára és a fejlődő gyermekre nézve is.

Lássuk a legkorábbiakat. Ha a kismama túl nehéz, az növeli az olyan gyermekvárási komplikációk esélyét, mint a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a preeclampsia. A szülést nehezíti, növeli a császármetszés esélyét – mondja Dr. Michelle Moniz szülész-nőgyógyász és Robert Wood, a Johnson alapítvány ösztöndíjasa az amerikai Michigan-i Egyetemről.

Minden nőnek megvan az esélye az egészségtelen mértékű hízásra terhesség idején – sokan jóval több kilót szednek fel, mint amennyi ajánlott, akár megfelelő súllyal, akár eleve túlsúlyosan kezdik a várandósságot.

Számos orvos ezért ma már közli terhes pácienseivel, mi a megengedett súly: mennyit szedhetnek fel a terhesség alatt. Sokaknak fogyniuk és mozogniuk is kell, mielőtt teherbe esnének. Nagyon fontos tudatosítani a kismamákban, hogy a mondás, miszerint ilyenkor kettő helyett kell enni, teljesen alaptalan.

„Vannak nők, akik arra használják a terhességet, hogy mindent, de tényleg mindent összeegyenek, nem törődve a kilókkal – fogalmaz Dr. Amanda Alvelo-Malina, szülész-nőgyógyász a Henry Ford West Bloomfield klinika munkatársa. – Fontos megérteni, hogy a baba sokkal kisebb nálunk, annyi kalóriára sincs szüksége, mint nekünk.”

terhes evés

Ésszerűbb tehát fenntartani a testmozgást és úgy enni, hogy az tápláló legyen, de ne kettő helyett falatozzunk. A mozgást természetesen a terhességhez kell igazítani – jót tesz a kismama jóga vagy olyan jellegű kardio-edzés, amely nem terhel túlzottan. Szülés előtti úszásra is lehet járni.

Nagy mamák, nagy babák

A súlygyarapodást olykor még az orvosok számára is kényelmetlen szóba hozni, amikor egy, súlya miatt aggódó, egyre kerekedő pácienssel szemben ülnek.

„Érzékeny témáról van szó, melyet a doktornak különösen okosan kell megközelítenie, ha ő maga sovány. Pedig lehet, hogy ugyanúgy volt terhes, akár kétszer is, de sosem látszottak rajta plusz kilók”– hangsúlyozza Dr. Alvelo-Malina. – A feles kilók problémáját azonban fel kell hozni, ugyanis egészségünk szempontjából nagyon lényeges.”

A téma különösen problémás, amikor egy nő nem tudja leadni az első gyermekkel felszedett felesleget, és már eleve túlsúlyosan vág bele a második terhességbe. „Minden terhességgel átlagosan 4-5 kiló marad a kismamán, amelyet ha nem adnak le, akkor továbbviszik a következő várandósságba. Vagyis, egy nő, aki első gyermekét várva még normális testsúlyú volt, ha nem adja le a felesleges kilókat, második terhességénél már túlsúlyosnak fog számítani. A harmadiknál pedig elhízottnak.”

terhes torna

A súlyos anyáknak pedig nagy kisbabáik születnek. Ha a kismama túlsúlyos vagy elhízott, nő annak a kockázata, hogy a gyermek túl méretes lesz és nem fér be a szülőcsatornába vagy a medencébe. Ezzel emelkedik annak az esélye, hogy az anya természetes úton nem tudja világra hozni a babát, a szülés hosszú és nehéz lesz, vagy császármetszéssel végződik.

A túl nagy babánál egyébként annak is emelkedik a valószínűsége, hogy gyermekként kövér lesz, de akár kamaszként és felnőttként is – tette hozzá Dr. Moniz.

Arról nem beszélve, hogy ha terhesség alatt túlsúlyos a kismama, fennáll a magzati rendellenességek esélye, beleértve a nyitott gerinc problémáját. S ha az anya elhízott, az az ultrahang számára is megnehezíti a lehetőséget, hogy kiszűrjön minden rendellenességet.

Így hát nem csoda, hogy az orvosok azt javasolják terhesség előtt álló pácienseiknek: fogyjanak, mielőtt megfogan a gyermek.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: