Baba, fogyás, baba, cukorbaj

Azok a nők, akik 8 kilónál többet híztak első gyermekük születése után, háromszor nagyobb eséllyel kapnak majd terhességi cukorbajt a következő várandósság során.

De hogy ne keseredjen el rögtön az összes kismama, az Obstetrics & Gynecology című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy akik legalább 3 kilót leadnak a két testvér között, felére csökkentik a kockázatukat.

A terhességi cukorbaj – mint ahogy azt a neve is mutatja – a várandósság során alakul ki, és súlyos komplikációkat okozhat az utolsó hetekben, a szülés alatt és után is. Kutatások kimutatták, hogy akiknél az első terhesség során már jelentkezik, esélyesebb, hogy újra felüti a fejét a későbbi gyermekvállalás során is. Szintén növeli a kockázatot, ha a kismama már a teherbe esés előtt vagy alatt hízik el. Akik szülés után leadják a fölös kilókat, visszaszorítják a terhességi cukorbaj kialakulásának esélyét, főként, ha már az első baba előtt is sokat mutatott a mérleg.

labda7

Egy évtized alatt 22 000 észak-kaliforniai nőt tanulmányoztak. Akik 5-7 kilót híztak két terhesség között, kétszer gyakrabban betegedtek meg terhességi diabéteszben, mint azok, akiknek a súlya relatíve változatlan maradt. A 8 kilónál több hízás már megháromszorozta a kockázatot. A fogyás azonban pont ellentétes hatást gyakorolt a betegség megjelenési arányaira.

“Az eredmények arra is utalnak, hogy a hízás hatása sokkal erőteljesebb lehet a normál súlyú nőkre, a fogyásé viszont a túlsúlyosakra vagy elhízottakra.” – mondta a tanulmány vezetője, Samantha Ehrlich, a Kaiser Kutatási Divíziójának projektmenedzsere. A szerzők azt is megjegyezték, hogy a terhességi cukorbajban szenvedő egészséges súlyú nőknél valószínűleg genetikai hajlam áll a betegség hátterében. Ilyen esetekben a fogyás nem biztos, hogy csökkenti a későbbi terhességek során az állapot visszatérésének lehetőségét.

Forrás: