A spontán vetélés nagyrészt elkerülhető

Amikor végre megfogan a gyermekünk, az határtalan boldogság, különösen akkor, ha a baba hosszas próbálkozás után érkezik csak a családba. A boldogságot azonban hazánkban is túl sokszor követi a mély gyász a spontán vetélés bekövetkezése miatt. Pedig tehetünk ellene, méghozzá nem is keveset.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Túl sok gyász

Miközben hazánkban – és világszerte – minden negyedik pár meddőséggel küzd, addig a megfogant babák 20-25% esik áldozatul a spontán vetélésnek. Egy ilyen folyamatnak egészségügyi kockázatai is vannak, de talán sokkal nagyobb sebet ejt a családon a fájdalom, hogy elveszítették a gyermeküket, és a rettegés, hogy ez megismétlődhet. Sajnos ez utóbbi még csak nem is alaptalan, mert a spontán vetélés sorozatosan is bekövetkezhet.

Ennek oka egyszerűen az, hogy nem derül fény a kiváltó okokra, így azokat kezelni sem lehet, és amíg a hiba fen áll, addig a vetélések is követhetik egymást. Ez alól a lombik eljárással fogant babák sem kivételek, hiszen rendszerint a magzat genetikai rendellenessége, hormonális problémák, vagy felszálló fertőzés váltja ki a spontán vetélést. Az első két esetben mindenképpen szakorvosi segítségre van szükségünk, a felszálló fertőzések – melyek a vetélések közel 70%(!)-ért felelősek – kivédése azonban rajtunk is múlik!

Immunválasz

A várandósság létrejöttével a nők szervezet az immunrendszer működését visszafogja. Ennek oka, hogy a bennük növekvő élet csupán 50%-ban azonos genetikai állománnyal rendelkezik, vagyis a test idegennek ismerné fel, és kilökné, ha az immunrendszer magas fokon működne. A visszafogott működés azonban erősen megnöveli a felszálló fertőzések esélyét” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Megoldást jelenthet a problémára a megfelelő várandósvitamin. Ennek szedését ma már a szakemberek is javasolják, hiszen a tápanyagok megemelkedett igényének kielégítése kizárólag étkezés útján napjainkban szinte lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy a várandósvitamin valóban segíthessen, mindenképpen tartalmaznia kell cinket és rezet.

A cink és a réz ugyanis antivirális, antibakteriális valamint gombaellenes hatással is rendelkeznek. A szervezetben így képesek minimálisra csökkenteni a felszálló fertőzések kialakulásának esélyét. Ehhez azonban az is kell, hogy a bevitt anyagok megfelelő arányban hasznosuljanak. A legtöbb esetben szervetlen, biológiailag inaktív formában vannak jelen az anyagok a készítményekben, ami nagyon rossz – 20% alatti – hasznosulási arányokat produkál. A hatékony várandósvitamin szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza a szükséges anyagokat. Ezek praktikusan a citrát és a glükonát kötési formák, melyek a cink és a réz esetében a cink-citrát, valamint a réz-glükonát formációt takarják. Minden anyag esetében fontos a biológiailag aktív kötési forma, hiszen így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index