A lombikprogram nem készíti fel a szervezetet a magzat kihordására

A lombikprogram, mint utolsó mentsvár a családalapításra sajnos egyre több pár esetében bizonyul az egyetlen lehetőségnek. De a lombikprogramban való részvétel bár jó esetben megtermékenyített petesejtet eredményez, a nő szervezetét nem készíti fel a várandósság kihordására.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Nem elég, ha megtermékenyül?

Természetes megtermékenyülés esetében sem lehet biztosra mondani azt, hogy a nő szervezete készen áll a baba kihordására. Sajnos napjainkban az életmódunk és a táplálkozási szokásaink azt eredményezik, hogy az emberiség jelentős része tápanyaghiánnyal küzd. Ez azonban nem egy látványos, könnyen felismerhető állapot.

A szervezet a tápanyagok hiányát nagyon hosszan képes kompenzálni, többek között azzal, hogy leállít, vagy kevésbé eredményesen „üzemeltet” bizonyos funkciókat. Ilyen lehet például az emésztés lelassulása, a koncentrációs képesség csökkenése, de ide sorolható a meddőség kialakulása is. a meglévő tápanyagokkal a szervezet ugyanis elsősorban azokat a funkciókat tartja tökéletes állapotban, melyek az életben maradáshoz elengedhetetlenek – és a fent felsoroltak bizony mellőzhetőek.

A lombikprogram lehetőséget ad arra, hogy egy párnak akkor is lehessen megtermékenyült petesejtje, ha arra természetes úton nem volt lehetőségük. Így kiküszöbölhető például egy spermatermelési probléma, egy inzulinrezisztencia, vagy egy PCOS jelentette akadály, de a tápanyaghiány nem.

Mit okozhat?

A tápanyaghiányos állapot több összetevőből áll. A mozgás hiánya, valamint a táplálkozás ezek között kiemelt jelentőségű. Azonban ahhoz, hogy a táplálkozás szerepét megértsük, beszélni kell az étkezési kultúráról is. azok a nők, akik vágynak a babára az étkezésükre is jobban figyelnek, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Ez azonban a legtöbb esetben nem elég.

A tömegtermelés, a vegyszerezés és a félkész ételek, valamint természetesen a fast food fogyasztása mind azt eredményezi, hogy bár megfelelő mennyiséget eszünk, az ételek vitamin, nyomelem és ásványi adag tartalma mégsem elegendő. Ez azért van, mert élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben jelentősen csökkent, így a régi ajánlások, melyekkel nagyanyáink gond nélkül fedezték a várandósság alatt megnövekedett igényeket, ma már a legtöbb esetben nem elegendőek.

“A tápanyaghiányos állapot pedig gátolhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását, sorozatos vetéléshez, koraszüléshez vezethet – csupán azért, mert a szervezet egyszerűen nem képes elegendő tápanyagot átcsoportosítani a magzat kihordásának folyamatára. A tápanyagok pótlása tehát kiemelt jelentőségű mind a teherbe esés, mind pedig a terhesség kihordása szempontjából és a szoptatás folyamán is” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a szakemberek jelentős többsége ma már várandósvitamint javasol a terhesség során, hogy a megnövekedett vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükségletet fedezni lehessen.

Fotó: 123rf.com

Szerves vegyületek a jobb hasznosulásért

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes vegyületek hasznosulása lényegesen jobb abban az esetben, ha azok biológiailag aktív, szerves kötési formában vannak jelen. A készítmények között érdemes ilyen kötési formákkal (pl.:cink-citrát; réz-glükonát) rendelkezőt keresni, mely emellett komplex is kell hogy legyen, hiszen az egyes összetevők segítik mások felszívódását.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a terhesség három trimeszterének eltérő tápanyagigénye van, vagyis a kiválasztott készítménynek ki kell szolgálnia a három eltérő igényrendszert, méghozzá a lehető legtökéletesebb módon.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.