„Á la carte szülőszoba” 5. rész

Az orvos javaslataira és módszereire, vagy inkább a magunk belső igényeire hallgassunk a szülés módjának megválasztásánál? És mi az a programozott szülés?

Végül egy érdekesség a programozott szülésről

Hétfő, 10.30: Tervezett császármetszés. 12.00: Együtt a család a szülészeti kórteremben, az újszülött épp apa mellkasán alszik. 14.00: Konzultáció a csecsemős nővérrel.

Kedd, 09.00: Orvosi vizsgálatok – a baba és a mama is jól vannak. 10.00: Újra együtt a család, a kistestvér is ismerkedik az új családtaggal.

Szerda, 09.00: Elkészült a zárójelentés, a család hazatérhet a szülészetről.

babamama

Az Egyesült Királyságban ma már valóban ilyen pontosan megtervezhető a gyermek érkezése. Hosszú út vezetett a döntéshez, de pár hónapja bárki megválaszthatja szülése időpontját, programozott császármetszést kérve orvosától.

A BBC News híréből az is kiderül, bár a műtétet kérésre minden esetben el kell végezni, a kismamának alapos tájékoztatást kell kapnia a beavatkozás kockázatairól. A határozat tulajdonképpen csak alkalmazkodik a jelenlegi brit klinikai gyakorlathoz, hisz korábban az orvos hozhatta meg a döntést, indokoltnak látja-e a beavatkozást, ám a szülészek számára már akkor is elegendő indok volt a kismama kérése.

Magyarországon programozott szülésre akkor van lehetőség, ha a páciens indokai orvosilag elfogadhatóak. „A gyakori okok között például a faros- vagy harántfekvés, a gyermek átlagosnál nagyobb mérete, az anyai életkora (késői szülés) szerepelnek – fűzi hozzá Dr. Illantiz Elemér szülész-nőgyógyász -, de előfordul, hogy a kismama túlzottan fél a szülés bizonytalanságától, a fájdalomtól vagy épp attól tart, hogy a hüvelyi szülés később rontaná szexuális élete minőségét. A jelenleg hazánkban végrehajtott császármetszések mintegy felét az ilyen programozott esetek teszik ki.”

Tudta- e?
A Nagy-Britanniában megkérdezett szülésznők arról számoltak be, amikor a gyakorlatban teljeskörű tájékoztatást adnak a programozott császárra jelentkező kismamák számára, többségük végül a hagyományos szülést választja.
A statisztikák szerint az országban minden negyedik szülés végződik valamilyen indokból császármetszéssel. Az európai adatok országonként nagyon eltérőek változóak, az északi országok 14 százalékos arányától az olasz 40 százalékos arányáig terjedően. A hazai átlag 33.3 százalék.


Forrás: