A klímaváltozás a családalapításra is hatással van

Ma már nincs is olyan ember, aki ne tudná mit is jelent a szó: klímaváltozás. Sok olyan részlettel vagyunk kénytelenek szembenézni, amikre lehetett számítani, mint a szélsőséges időjárás, vagy éppen a jégolvadás. De olyanok is akadnak, melyek meglepőek, és alapjaiban borítják fel a megszokott felkészülésünket a családalapításra.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Enni és mozogni

Az élet, illetve az egészséges élet két alappilléren nyugszik. Az egyik a rendszeres mozgás, a másik a megfelelő táplálkozás. Előbbi értelme a test keringési szervrendszerének, izomrendszerének kiválasztásának és alapvető fittségének normál fenntartása. A másiknak értelemszerűen az energia biztosítása, valamint technikailag minden egyes sejt megfelelő működtetése a szükséges tápanyagokon keresztül.

Hogy hogyan jön ide a klímaváltozás? Igaz, hogy mind extrém hidegben, mind nagy melegben nehezebb rábírni magunkat a mozgásra, de ez azért kiküszöbölhető, hiszen zárt helyen is lehet sportolni. Az étkezéssel azonban más a helyzet.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány rámutatott arra, hogy a világ egyik legfontosabb gabonanövénye, a rizs érzékenyen reagál a klímaváltozásra. Ezt pedig úgy teszi, hogy tápanyag és vitamintartalma jelentősen csökken. Ez esetenként akár 30%-os visszaesés is lehet, mint a B9-vitamin esetében, de jelentősen csökkent a fehérje, és más tápanyagok tartalma is.

Nem elég enni?

“Mivel az ember jellemzően nem csak rizst eszik – és hazánkban nem is ez a legfontosabb gabonanövény – az étkezések még mindig fedezik a szükséges tápanyagmennyiséget. Kivéve akkor, ha extra igények jelentkeznek, mint a várandósság idején, vagy a babatervezéskor” – mondja Ratkó Tünde.

Sajnos tény, hogy nem csak a klímaváltozás, hanem a tömegtermelés, vegyszerezés és tartósítás is rontja az élelmiszereink tápanyagtartalmát. Két emberöltő alatt a romlás közel 50%-os, ami elkeserítő, és ez a szám csak emelkedni fog.

A megemelkedett tápanyagigényt ma már a szakemberek ajánlása szerint is érdemes étrendkiegészítővel bevinni. A kismamák esetében ez a várandósvitamin, melyet ma már a szakemberek jelentős többsége preferál. A tápanyagokat azonban nem csak bejuttatni kell – erre minden várandósvitamin képes -, hanem azoknak fel is kell szívódni. Ehhez szerves, biológiailag aktív kötési formában kell jelen lenni az anyagoknak a készítményben. Ez praktikusan citrát és glükonát kötéseket jelent (pl.: cink-citrát, réz-glükonát).

Fotó: 123rf.com

A felszívódást segíti az is, ha a készítmény komplex, vagyis sok anyagot tartalmaz, hiszen így azok segíthetik egymás beépülését. Ezenkívül a megfelelő tagoltságra érdemes hangsúlyt helyezni, hiszen a szervezet tápanyagigénye eltérő az első, a második és a harmadik trimeszterben is.

Hiányállapot

Igaz, hogy a szervezetben extra igény nem mindig jelentkezik, de az is tény, hogy ma már sokszor az alapvetően szükséges mennyiséget sem juttatjuk be az egyes tápanyagokból. Ennek külső jelei csak hosszabb távon jelentkeznek, a szervezetben azonban komoly rombolással jár a folyamat. A hiányállapotok ugyanis a szervrendszerek működésének elégtelenségével járnak együtt. Első körben az létfenntartáshoz közvetlenül nem kapcsolódó részletek sérülnek, mint az endokrin rendszer – felborítva ezzel a hormonháztartást és szerteágazó problémákat kiváltva -, a kiválasztó szervrendszer, vagy a reprodukció, vagyis meddőség jelentkezik. Éppen ezért kiemelten fontos a minőségi táplálkozás, a rendszeres mozgás, és ha szükséges, akkor a megfelelő vitaminkészítmény szedése is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.