A dohányos apa megnöveli gyermekénél a genetikai betegségek kockázatát

A termékenység problémája nagyon sok férfi esetében is jelentkezik, ami lesújtó adat. Ma már a meddő párok közel felénél a férfi oldalán keresendő a gond. Ezt pedig tovább súlyosbítja az a tény, ha az apa dohányos!

A kérdéskörben Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Dohányzás és sperma

Sajnos a dohányzás erősen romboló hatásait hiába ismerjük, ez többnyire nem gátol meg bennünket abban, hogy a cigaretta füstjét tovább élvezzük. Pedig nagyon nem kéne, mivel amellett, hogy a saját egészségünket romboljuk, a termékenységünkre is rányomhatja a bélyegét a szenvedélyünk.

A férfiak esetében a nikotin érösszehúzó hatása hosszabb távon a merevedési zavarok melegágya lehet. Ezen felül a dohányfüst roncsolja a spermiumokat, mind minőségüket, mind számukat tekintve. Ebben pedig amúgy sem áll túl jól az erősebbik nem. Az utóbbi években ugyanis a sperma minősége és mennyisége is romlásnak indult a statisztika szerint, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A dohányzás ugyanis az stressz és az életmód hatására amúgy is lecsökkent spermaszámot további 15-20%-kal csökkentheti.

Fotó: 123rf.com

Jön a baba

Ha a dohányos édesapa mégis célba juttatja katonáit, akkor sincsen nyert ügye. A dohányzás ugyanis – mint azt írtuk – hatással van a sperma minőségére is. Sok esetben a spermiumok életben maradnak ugyan, és a mozgásuk is megfelelő, vagyis a megtermékenyítés is létrejöhet. Azonban a dohányzás károsíthatja a spermiumban található DNS láncot, ezzel pedig megnöveli mind a vetélés, mind a koraszülés, mind pedig a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűségét” – teszi hozzá Ratkó Tünde.

A hatást kivédeni is igen nehéz, hiszen ahhoz, hogy a nikotin, és más káros anyagok kiürüljenek a szervezetből, akár évekre is szükség lehet, mivel sok ilyen anyag a zsírban raktározódik el, vagyis mozgás hatására újra felszabadul. Mindenképpen érdemes azonban legalább három hónappal a baba tervezése előtt letenni a cigit az édesapának, hiszen a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata 74 nap körül van, vagyis így egészségesebb spermákra tehet szert.

A hatások kompenzálása

Nem csak a dohányzás, hanem a stressz, a mozgáshiány és a mindennapos rohanás is károsan hat ránk, és sajnos a termékenységünkre is. ma már szinte nincs is olyan kismama, aki ne szedne valamilyen várandósvitamint, de egyre többen ismerik fel a szükségességét annak is, hogy a férfiak szervezetét is támogassák a megfelelő készítménnyel.

Fotó: 123rf

Esetükben is komplex összetételű termékkel érdemes próbálkozni. Hiába olvassuk, hogy egy – egy anyag mennyire eredményes a spermaképzés serkentésében, egyedül rendszerint nem olyan hatásosak. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, és a komplex készítmény az egész folyamat támogatására alkalmas. Fontos továbbá az is, hogy az anyagok milyen kötési formában vannak jelen. Ennek a felszívás, hasznosítás oldaláról van jelentősége. Egy biológiailag aktív, szerves formájú anyag (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, szemben egy biológiailag inaktív kötési formával (pl: kalcium-karbonát).

Forrás: https://napidoktor.hu/index