Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

A tavaszi fáradtság nem egy ismeretlen fogalom, hiszen sokan tapasztalják a tavasz beköszöntével azt, hogy az átlagosnál aluszékonyabbak, fáradékonyabbak. 

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy valamilyen endokrin probléma okozza a panaszt, így érdemes utánajárni, ha elhúzódó problémáról van szó. 

Kimerülnek a tartalékok a tél végére 

A tél nem csak a természet számára egyfajta vegetációs időszak, hanem az embereknek is. A legtöbben behúzódnak a négy fal közé, kevesebbet vannak a levegőn, többet pihennek. Ilyenkor kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így a vitamin-és ásványi anyag raktáraink a tél végére kiürülnek. Nem csoda, hogy ekkor fáradtabbnak érezzük magunkat, melyre pluszban rátesz a napfény hiánya miatt a D-vitamin szintjének csökkenése, ami szintén hasonló tüneteket okoz (már csak azért is, mert a D-vitamin hiány több hormonzavart is generálhat.) 

Milyen hormonális problémák okozhatnak fáradtságot? 

Pajzsmirigy alulműködés 

tavaszi fáradtság okaipajzsmirigy alulműködés egyik gyakori tünete az aluszékonyság, depressziós hangulat, motiválatlanság és fásultság. A betegeknek olykor csupán ez az egy panaszuk van, ám mellé jöhet még túlsúly, székrekedés, alacsony pulzus, menstruációs zavarok és vetélés/meddőség is. Ilyenkor érdemes ellenőriztetni a TSH, T3, T4 értékeket, melyet kiegészíthet egy ATPO vizsgálat is, ami a zavar esetleges autoimmun természetéről ad felvilágosítást. A pontos diagnózishoz hozzátartozik a mirigy ultrahangos vizsgálata is, mellyel a szerkezetéről, méretéről, göbök meglétéről kaphatunk képet. A probléma gyógyszeres kezeléssel orvosolható, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. 

allergias faradtsag

Foto:123rf.com

Mellékvese fáradtság 

A stresszes életmód a hormonrendszerünk működését is befolyásolja. A kortizol szintje -melyet anti-stressz hormonként is ismernek-, ilyenkor megemelkedik. Azonban, ha tartós stressznek vagyunk kitéve, a mellékvese kifárad abban, hogy megemelt mennyiségű kortizolt kell termelnie- ennek következménye, hogy kezdetben egy darabig magas lesz a szintje, majd végül lecsökken. A mellékvese fáradtság egyik fő tünete a fáradékonyság, de teherbeesési nehézségekben is megnyilvánulhat, mivel gyakran progeszteronhiánnyal jár együtt, ami pedig elengedhetetlen a megfelelő beágyazódáshoz. A mellékvese fáradtság laborvizsgálattal (vérvétel mellett nyálteszttel mutatható ki). Fontos, a kortizol szintje napszakonként változik. Ha szükséges, gyógyszeresen kezelhető. 

Az endokrin zavarokkal küzdőknek fontos, hogy bizonyos tanácsokat betartsanak az egészségük és a jobb közérzetük érdekében.

Mikre figyeljenek a hormonzavarral küzdők?

Inzulinrezisztencia 

Az inzulinrezisztencia – akárcsak a cukorbetegség- gyakran okoz fáradtságot, mely étkezések után nem sokkal kínozza a leginkább az érintetteket, főleg akkor, ha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztott. Ekkor ugyanis hirtelen megemelkedik a vércukor szintje, ami miatt az inzuliné is. Ám a sok inzulin miatt a glükóz szintje csökken, ami fáradtságban, álmosságban nyilvánul meg. Az állapot ezen kívül vérzészavarokat, meddőséget, túlsúlyt, PCOS-t is okozhat- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Az IR kezelésének legfontosabb mozzanata a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, ám ha mindez nem bizonyul elegendőnek, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van. 

 

 

 

Forrás: Budai Endokrinközpont