Ez a mély alvás titka

Azért, hogy kipihenten ébredjünk, érdemes mindent megtenni, hogy a mély alvás fázisa a lehető legharmonikusabb legyen. 

A pihenés szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy mélyen aludjunk. Ebben a fázisban számos olyan folyamat megy végbe, amely hozzájárul a szervezet regenerálódásához, és kulcsszerepet játszanak a kipihentség szempontjából:

  • a szervezet kipiheni a megelőző napot,
  • a sejtek regenerálódnak, a test energiaszintje helyreáll,
  • a glükóz feldolgozásának folyamata ekkor a legintenzívebb az agyban,
  • felszabadulnak azok a növekedési hormonok, amelyek a szövetek megújításában is közreműködnek.

A különböző alvási fázisok alvásciklusokat alkotnak, amelyekből 4-6 követi egymást az éjszaka folyamán. Az alvás kezdetén a mély alvás első szakasza általában 45-90 perc. Ahogy telik az éjszaka, a mély alvás fázisok úgy rövidülnek, miközben a REM-alvás szakaszok egyre hosszabbak. 

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor arra a kérdésre, mennyi alvás szükséges ahhoz, hogy teljesen kipihenje magát az ember, nem könnyű pontos választ adni. A napi 8 óra alvásidő ma már túl általános értéknek tartják. Vannak felnőttek, akik 4-5 óra alvással is tökéletesen fittek, másoknak 9-10 órára van szüksége. Az alvásigényt a test fizikai és egészségi állapota is befolyásolja. Ezért a tudomány mai állása szerint nem igazán lehet meghatározni egy konkrét számot, hogy minimum mennyit kell aludni. Ehelyett inkább mindenki igyekezzen annyit aludni, amitől másnap kipihentnek érzi magát. 

Ennek érdekében néhány jó tanács:

  • Az alvást segíti az alacsony – 20 fok körüli – hőmérséklet a szobában. Lefekvés előtt ugyanakkor egy szauna vagy egy forró fürdő kifejezetten kedvező a mély alvásra nézve. 
  • Kedvező a lefekvés előtti rituálé kialakítása: jó, ha van egy bevált koreográfiánk erre. Például két órával lefekvés előtt már csak kis erősségű fényforrásokat használunk, mellőzzük a képernyők bámulását, mindig azonos időben megisszuk az esti – szigorúan koffeinmentes – teánkat stb. 
  • Az is rendkívül kedvező, ha mindig ugyanakkor fekszünk le és kelünk fel.
  • A mély alvás meditáció segítségével is elősegíthető. Lefekvés előttre érdemes időzíteni a gyakorlatokat. Ez lehet jóga, autogén tréning vagy bármilyen más meditációs rutin.
  • Az alkohol kifejezetten ellensége a mély alvásnak, ezért lefekvés előtt érdemes mellőzni.
  • A koffeintartalmú italok ugyancsak aláássák a mély alvást, ezért 15 óra után lehetőleg egyáltalán ne fogyasszunk belőlük. 

Az alvás minősége az egész életed minőségére hat. Mégis sokan vannak, akik egyszerűen nem tudnak elaludni, vagy többször is felébrednek éjszaka. Lehet, hogy azért, mert elkövetik ezeket a hibákat?

A jó alvás érdekében tiltott esti teendők

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.