Légúti fertőzés vagy allergia?

A köhögés, tüsszögés és nátha lehet légúti fertőzés következménye, de okozhatja allergia és allergiás asztma is.

Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, az AllergiaKözpont orvosa elmondta, mit tehetünk a tünetek ellen.

Mi okozza a tüneteket?

Az őszi és téli időszakban sokszor a lakáson belüli allergének okozzák a panaszokat. Zárt térben az allergiás tüneteket kiválthatja háziállat jelenléte, a háziporatka és a penészgomba is. Mivel ebben az időszakban több időt töltünk a lakásban, allergia esetén a panaszok felerősödnek. Ezekben a hónapokban a különböző légúti fertőzések is gyakoriak, ezért könnyen azt gondolhatjuk, hogy a gyakori betegeskedés a „gyenge” immunrendszerünk következménye, pedig valójában az elhúzódó tüneteinket allergia okozza.

Allergia, asztma vagy légúti fertőzés? 

  • A légúti allergia tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés. 
  • Az asztmát a köhögés, mellkasi szorító érzés, nehézlégzés, kilégzésnél sípoló hang jelezheti. 
  • A kettő együtt is előfordulhat, ilyen esetben a két betegséget együtt kell kezelni. 
  • A fertőzés okozta légúti betegséget alapvetően az különbözteti meg, hogy a felsorolt tünetek mellett lázzal is járhat (az allergia és az asztma nem), a panaszok pedig általában egy hét elteltével javulnak. Az asztma és az allergia azonban nem múlik el, amíg az allergén jelen van a levegőben.

Mit tegyek, ha allergiára vagy asztmára gyanakszom?

Az allergia diagnózisához az orvos allergia vizsgálatot rendel el, majd ennek eredményét összeveti a tüneteinkkel. Ha felmerül az asztma gyanúja, akkor légzésfunkciós vizsgálatot is végeznek, ezzel a tüdő állapotáról kapunk képet. A diagnózist követően az orvos személyre szabott terápiát állít össze.  

Légúti allergia és asztma egyidejű fennállása esetén az asztma elleni gyógyszerek mellett a légúti allergia elleni készítményeket is szedni kell. Az asztma gyógyszerekből több típus is létezik: rövid és hosszú hatású hörgőtágítók, illetve a légutak gyulladására célzottan ható készítmények. A légúti allergia tünetei ellen az orvos javasolhat tüneti szereket – például antihisztamin tabletta vagy szteroid orrspray – vagy allergén immunterápiás kezelést is.

Fotó: 123rf.com

Allergének az otthonunkban

  • Ha a házi kedvenc okozza az allergiát, a panaszok az állat közelében jelentkeznek. A légúti tünetek mellett a simogatás, az állat megérintése kiütéseket, bőrpírt is okozhat az érintett területen. 
  • A háziporatka az elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, így elsősorban ott fordul elő, ahol a legtöbb időt töltjük: az ágyban, ágyneműben, matracban. Emellett a lakás más pontjain is megbújhat a kárpitokban, textíliákban: szőnyegekben, ülőbútorokban, plüssállatokban is nagyobb mennyiségben megtalálható. Jellegzetesen inkább orrdugulást, mint orrfolyást okoz és bőrtüneteket is kiválthat. Az arra érzékenyeknél, tartós érintkezés esetén – például az ágyban, alvás közben – a poratka kiütéseket, viszketést okozhat.
  • A penészgomba felfedezése nem mindig egyszerű. A jellegzetes sötét folt nemcsak a szobák sarkaiban, fürdőszobában, konyhában vagy az ablak mellett, látható helyeken bukkanhat fel. Sok esetben nem is tudjuk, mi okozza a tüneteinket, mert a penész a külső falakra tolt szekrények mögött, vagy a szobanövények földjében is megjelenhet.
  • Beltéri allergia esetén a személyre szabott kezelés is hatékonyabb, ha sikerül az allergének számát csökkenteni a környezetben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index