Kagylóallergia – Mit kell tudni róla? 2019-09-02 Allergia, Blog Megosztás: Tweet A kagylóallergia fő tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata. Ezek a tünetek a kagyló elfogyasztása után néhány percen belül megjelenhetnek, de némely panasz csak később, esetleg órák múlva is jelentkezhet. Arról, hogy mit tegyünk ilyen esetben, dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük. A legtöbben a rákfélékre allergiások A kagylók közé tartoznak a rákfélék – garnélarák, rák, homár – és a puhatestűek – kagyló, osztriga, fésűkagyló, tintahal, polip – néhány embernél csak az egyik csoportba tartozók okoznak allergiás tüneteket, másoknál egyaránt panaszokat okoz, ha rákot vagy épp kagylót, vagy tintahalat fogyasztanak. A legtöbb kagylóallergiás számára inkább a rákfélék fogyasztása szokott panaszokat okozni. Habár az ételallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, a kagylóallergiára inkább jellemző, hogy az első tünetei felnőttkorban jelentkeznek. Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Kagylóallergia esetén a test immunrendszere reagál a halakban levő – egyébként ártalmatlan, a nem allergiásoknál panaszt nem okozó – fehérjékre. Ez váltja ki az allergiás reakciót, melynek tünetei a következők lehetnek: emésztési zavar hányinger, hányás gyomorfájdalom hasmenés légszomj köhögés rekedt hang viszkető kiütés vagy csalánkiütés duzzanat (ödéma) a szájban vagy a torokban. A kagylóallergia tünetei egyénenként és reakciótól függően változhatnak. Időnként a reakció nagyon enyhe és rövid ideig is jelentkezhet, máskor pedig súlyosabb és hosszabb is lehet. A mielőbbi diagnózis azért is nagyon fontos, mert a kezdetben még enyhe allergiás tünetek idővel romlanak, vagyis egyre súlyosabb reakció fog jelentkezni, ha az allergiás az allergént fogyasztja. A legsúlyosabb allergiás reakció A kagylóallergia egy nagyon súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát is kiválthat, amely az egész szervezetet érintő életveszélyes reakció. Ez percekkel vagy akár másodpercekkel a kagyló elfogyasztása után is jelentkezhet. A beteg állapota nagyon gyorsan romolhat, és azonnali kezelés nélkül végzetes kimenetelű lehet. Az anafilaxia jelei a következők: légzési nehézség a torok duzzanata zihálás köhögés hányinger vagy hányás gyomorfájdalom sápadtság, verejtékezés szédülés. „Ha a kivizsgálás során igazolódik az allergia, akkor a betegnek felírjuk az önbelövős adrenalin injekciót (epinefrin). Ezt abban az esetben kell alkalmaznia, ha tévedésből mégis fogyaszt az allergiás tüneteit okozó élelmiszerből” – mondja dr. Moric Krisztina. Az epinefrin beadása az allergiás reakció korai szakaszában segíthet megelőzni annak súlyosbodását és potenciálisan halálos kimenetelét. Használatával tehát megelőzhető az életveszélyes állapot, ám a beadását követően is elengedhetetlen a sürgősségi ellátás igénybevétele. Gyakran ugyanis a súlyos tünetek két fázisban jelentkeznek, a második pedig akár néhány órával később is bekövetkezhet. Nem feltétlenül kell a tenger gyümölcseit száműzni az étlapról! Habár a kagylóallergia egy életen át megmarad és a kezelésére egyedül a szigorú diéta szolgál, ez mégsem jelenti azt, hogy az illetőnek teljes mértékben le kell mondani a tengeri herkentyűk fogyasztásáról. „Ha valaki a rákfélékre allergiás, allergia vizsgálattal tisztázni kell, hogy a puhatestűek fogyasztása is okozhat-e nála problémát. Azt is meg kell nézni, hogy halakat fogyaszthat-e – az esetek többségében igen. Poratka allergiások figyelmét fel kell hívni arra, hogy – mivel ez az ízeltlábú a rákokkal közeli rokonságot mutat – így előfordulhat olyan eset, hogy a poratka allergiás betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okoz. Ilyen komplex esetben érdemes az összefüggéseket multiplex allergiateszttel vizsgálni, így egy vérvizsgálatból sok információhoz juthatunk” – teszi hozzá a szakember. Forrás: https://napidoktor.hu/index