Hús allergia lehet a kullancs csípésből

Meghökkentő összefüggésre derült fény

Egy amerikai nő a többszörös kullancs csípés után viszketésre, szájduzzanatra ébredt az éjszaka közepén, miután marhahúst vacsorázott. Nem segített semmi, a sürgősségire kellett vinni. Kiderült, hogy a csípéssel összefüggésben hús allergia alakult ki nála.

Megdöbbentő összefüggésre derült fény, ám maga az eset már nem először történt meg. Sőt, a kullancs csípés és a hús allergia kapcsolatára korábban is gyanakodtak kutatók – de eddig nem kapott ekkora nyilvánosságot a dolog.

Egy amerikai hölgy, Barbara Newman 2012 őszén, egy túrázást követően vett észre a fején egy csípés nyomot, majd többet a karján. A kullancsot szakszerűen eltávolította, mivel már gyakorlott volt ebben. Krémet tett a csípésnyomokra és nem törődött tovább a dologgal.

Csakhogy este a férjével marhahúsos paprikát vacsoráztak, s az éjszaka közepén viszketésre ébredt, majd a szája bedagadt. Be kellett vinni a sürgősségi osztályra, ahol az orvosok azonnal látták rajta az anafilaxia vészjeleit – ez egy súlyos allergiás reakció, mely életveszélyes lehet. A lehető leggyorsabban epinefrint kapott. Barbara egész idő alatt azon gondolkodott, ez vajon hogyan történhetett meg vele.

Másnap az allergológus megállapította, hogy igen magas szintű ellenállás mutatható ki szervezetében a hússal, konkrétan a marhával és disznóhússal szemben. Az 53 éves nő egész életében evett húst – ám a kullancs csípés hatására kifejlődhet hús allergia, mégpedig az emlős húsra. Barbarát specifikusabb teszteknek vetették alá. Mivel vérében az ún. alfa-gal szint magas volt, megállapították, hogy a Lone Star kullancs csípte meg, mely anafilaxiás reakciót váltott ki hús hatására. A hús allergia megmutatkozása és a vacsora elfogyasztása között 8 óra telt el. Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban a Lone Star kullancs, a moszkító és a légycsípések száma 2004 és 2016 között megháromszorozódott.

A szakembereknek már korábban feltűnt, hogy a Lone Star csípése egyes embereknél reakciót vált ki az alfa-gal szénhidrátra, egy összetett cukorra, mely vörös húsban található meg, marhában és sertésben – így alakul tehát ki a hús allergia a kullancs csípésre.kullancs

Az alfa-gal szindrómát azonban korábban nem tüntették fel a CDC weboldalán, mint kullanccsal összefüggő betegséget. Ez nagy hiba, mivel ez több egy allergiánál vagy betegségnél. Scott Commins orvos, PhD, az Észak-Karolinai Egyetem gyermekgyógyászati adjunktusa már korábban felfedezte, hogy a Lone Star kullancs csípése hatására hús allergia alakulhat ki és késleltetett reakció figyelhető meg. Kezdetben szkepticizmus fogadta az állítását, ám idővel kiderült, hogy valós dologról van szó.

Commins együtt dolgozott egy másik szakemberrel. Thomas A.E. Platts-Mills már 2008-ban publikált tanulmányt az alfa-galról, s leírta, hogy ilyen esetekről már 1970-ben is hallottak. Platt-Mills maga is tapasztalta a hús allergia kialakulását, mivel egy 5 órás túrázás során megcsípte több kullancs. Weboldalán aztán közel 3 ezer jelentést gyűjtött össze olyan emberekről, akik hasonlóan jártak. Mostanra tanulmány is megjelent az Annals of Allergy, Asthma and Immunology szaklapban, mely rámutat, hogy az alfa-fal hús allergia volt az anafilaxia leggyakoribb ismert oka a Tennessee Egyetem Egészségtudományi Centrumában 2006 és 2016 között, ahol a 218 eset 33 százalékánál erről volt szó

Debendra Pattanaik orvos, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a Lone Star kullancs 2006 óta történt megszaporodása nyilvánvaló oka az esetek gyarapodásának. Az élelmiszer-allergia csupán a második vezető indok volt. Korábban a centrumban végzett tanulmányok során a kutatók gyakran nem tudták azonosítani a súlyos allergiás reakciók forrását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php