Az allergén immunterápia allergiás asztma esetén is választható

Nem csak a szénanáthás tünetek tartós kezelésére alkalmas, hanem allergiás asztma esetén is választható az allergén immunterápia.

Mi az allergén immunterápia?

Nemcsak a tüneteket, hanem a kiváltó okot kezeli, vagyis az immunrendszer működésére hat. A hagyományos tüneti szerekkel – mint például az antihisztamin tabletta vagy szteroid orrspray használatával – szemben nemcsak az alkalmazás ideje alatt fejti ki hatását, hanem hosszú távon is. A teljes kezelés időtartama 3-5 év, a hatás pedig akár 10-12 éven át is tart.

Aki allergiás, az immunrendszere túlműködik, ártalmatlan anyagokra – mint például a pollenekre – is védekezéssel reagál. Az allergén immunterápia az immunrendszer működését hangolja át. A beteg a kezelés ideje alatt azt az anyagot kapja, szigorúan meghatározott dózisban, amire allergiás. Az immunrendszere így megtanulja idővel elviselni az allergén jelenlétét, a tünetei nem jelentkeznek – foglalta össze röviden az allergén immunterápia lényegét dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Allergiás asztma esetén is alkalmazható

Az allergén immunterápiáról akkor sem kell lemondani, ha a betegnél egyszerre áll fenn légúti allergia és asztma. Allergiás asztma esetén azonban fontos megjegyezni, hogy csak enyhe vagy középsúlyos asztmás betegnél kezdhető a kezelés. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, ez azt jelenti, hogy a terápia felírása előtt végzett légzésfunkciós vizsgálat eredményében a FEV1 érték 70%, vagy magasabb.

Az allergia mellett az asztma tüneteire is hat

Az allergén immunterápiás kezelésben résztvevők már az első évben jelentős javulásról számolnak be. Az allergiás tüneteik csökkennek, ezzel együtt pedig jelentősen csökken a tüneti készítmények iránti igény is, kevesebb orrspray-t és egyéb allergia gyógyszert használnak, életminőségük is javul.

A tapasztalatok szerint allergiás asztma esetén nemcsak a szénanáthás tünetek, de az asztmás panaszok is jelentősen javulnak. A betegeknél, a kezelőorvossal egyeztetve az asztma gyógyszereket is csökkenteni lehet, enyhe asztma esetén akár el is hagyható a megelőző kezelés. Allergiás asztma esetén is érdemes tehát az allergén immunterápiát választani. A kezelést legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni, parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb májusban.

Allergén immunterápia – Nem mindenkinél alkalmazható

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.