Édes Élet 2009-11-10 Diéta Megosztás: Tweet Forró csokoládé, vaj puha piskótatészta közé töltött krém, fénylő cukormázzal leöntött frissen sült, gőzölgő muffin. Bármikor hozzájuthatunk ezekhez a finomságokhoz, csak egy baj van velük. Hizlalnak. Vagy mégsem? Számos forrásból szerezhetünk töménytelen mennyiségű információt arról, hogy milyen típusú édesítőszert válasszunk a vendégeknek szánt torta elkészítéséhez, vagy akár a reggeli kávénk megízesítéséhez. Ez örök dilemma marad, már csak azért is, mert bizony súlyos árat kell fizetnünk, ha egy pillanatra is elgyengülünk. Természetes, vagy mesterséges ízesítőszerekkel tömjük meg konyhánk fiókjait? Nos, hallgassuk meg mind a két felet. A természetes édesítőszerek, mint a cukor bizonyos fajtái, többek között a répacukor, barnacukor, nádcukor, sztíviavalamint a méz és különböző szirupok, nagymértékben tartalmaznak tápanyagokat. Minden, amit a természet állít elő sokkal egészségesebb, mint amihez mesterséges úton jutunk hozzá. Sajnos azonban itt meg kell említenünk, hogy a felsorolt ízesítők nem segítenek, hogy tökéletes alakunkat megőrizzük és a cukorbetegek sem fogyaszthatják őket, sőt hosszú távú és túlzásba vitt fogyasztásuk maga is cukorbetegséghez vezethet. A mesterséges ízesítőszereket (szaharin, ciklamát, aszpartám, aceszulfám) szintetikus úton állítják elő, és sokkal nagyobb édesítőképességgel rendelkeznek, mint a természetben fellelhető társaik, ellenben semmilyen tápanyag és energiatartalmuk nincs. Elsősorban cukorbetegek számára készülnek, de az utóbbi időben nagy szerepet kapnak az energiaszegény táplálkozásban is ezért a diétázók nagy kedvenceivé váltak, és előnyükre legyen mondva, fogszuvasodást okozó hatásuk sincs. De vajon ezek a szerek biztonságosak? A cukor első számú konkurenciája a szaharin, melynek története a legrégibb időkre, egészen 1879-ig nyúlik vissza. Az elmúlt években szárnyra kelt híresztelés miatt azonban nem nyeri meg mindenki bizalmát, mivel extrém nagy dózisokban adagolva, állatkísérletekben hólyagrákot okozott. Szakorvosok bizton állítják, hogy ez emberek esetében nem fordulhat elő, hiszen akkora mennyiséget, amit a kísérletekben alkalmaztak, mi soha nem vennénk magunkhoz. Leszögezhetjük hát, hogy a szaharin esetében is az örök igazság alapelvét kell figyelembe vennünk, miszerint ?mindenből megárt a sok?. Normál adagban kockázat nélkül alkalmazható. Legyen szó akár természetes akár mesterséges édesítőkről, szépségünkért tennünk is kell. Amennyire csak lehetséges, próbáljuk meg elhagyni a túlzott cukor bevitelt. Ha egyszer kétszer megbotlunk, és nem tudunk ellenállni a csábításnak akkor bizony kíméletlenül el kell égetnünk a kalóriákat egy kis tornával. Forrás: