Atkins Receptkombinációk 2010-02-12 Diéta Megosztás: Tweet Néhány ötlet a diétához. Zellerkrémleves (ch: 7,7 g) Hozzávalók (4 személyre) – 1 fej vöröshagyma finomra vágva – Delikát, só – Petrezselyem zöld – 1 dl tejszín – 1 dl tejföl – Margarin diónyi – 50 dkg zeller kis kockára vágva (vagy zeller gumó) A margarint lábasban felhevítjük, beletesszük a vöröshagymát, és pirítjuk. Ezután kerül bele a zellerkocka, fűszerezzük sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyemmel. Kevés ideig tovább pirítjuk. Vízzel felengedjük, és puhára főzzük. Ha megfőtt a zeller, turmixoljuk össze. A tejfölt a tejszínnel elkeverjük, és habarásként adjuk a turmixolt zellerhez. (A habarás lényege a hőkiegyenlítés, ami annyit tesz, hogy a habaráshoz hozzáadunk némi forró levest, összekeverjük, majd így adjuk hozzá a turmixhoz.) Forrón, csészékben tálaljuk, tetejére tehetünk friss összeaprított zellerlevelet.Bazsalikomos sonkával göngyölt csirkemell szezámmagos párolt brokkolival (ch: 6,9 g) Hozzávalók (4 személyre) – 40 dkg csirkemell – 20 dkg gépsonka – Bazsalikom levél – Őrölt bors, étolaj, tengeri só – 80-100 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) – 1-2 evőkanál szezámmag A csirkemellet mossuk, tisztítjuk, nyitott szeleteket készítünk (merőlegesen bevágjuk a szeleteket, de nem végig, ezáltal kapjuk a nyitott szeleteket), klopfoljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Belehelyezzük a sonkát és a bazsalikom levelet, majd felgöngyöljük. Hústűvel (vagy fogpiszkálóval) rögzítjük a két végén. Kevés olajon, serpenyőben hirtelen átsütjük. A brokkolit tisztítjuk, rózsáira szedjük, majd ízesített forró vízbe dobjuk, majd egyből elzárjuk. (Erre azért van szükség, hogy a brokkoliban található értékes tápanyagok, és vitaminok megmaradjanak.) 2-3 perc után leszűrjük. Közben egy serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot (olaj nélkül), és beleforgatjuk a brokkolikat. A csirkemell tekercseket vastagabb szeleteltre vágjuk, majd a tányéron felhalmozott brokkoli tetejére helyezzük. Díszítésként friss bazsalikom levelet használjunk. Natúr tonhal spenót mártással (ch: 8,4 g) Hozzávalók (4 személyre) – 60 dkg tonhal filé – Hal fűszerkeverék – Étolaj, só, bors – 50 dkg parajkrém (vagy friss spenót) – 50 dkg tömlős krémsajt – Fokhagyma – 1 dl tejszín – Citrom vagy citromlé – Szódabikarbóna A tonhal filéket négy egyenlő szeletre vágjuk. Ízesítjük a hal fűszerkeverékkel, majd serpenyőben, kevés olajon átsütjük. Tálaláskor pár csepp citromlével megcsöpögtetjük. Kevés vízen a parajt megfuttatjuk. (Ha friss parajból készítjük, akkor kevés vajban futtatjuk.) Késhegynyi szódabikarbónával megszórjuk, hogy a szép zöld színét megtartsa. Fokhagymával, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, majd forralás közben habverővel simára keverjük. A tejszínnel a végén dúsítjuk, és kellő sűrűségűre forraljuk. Ezzel a pikáns parajmártással tálaljuk a natúr tonhalszeleteket.Csirkés Cézár saláta (ch: 12,4 g) Hozzávalók (4 személyre) – 0,5 dkg csirkemell vékony csíkra vagy kockára darabolva – 2 gerezd fokhagyma reszelve – 4 db főtt tojás – 25 dkg paradicsom cikkre vágva – 4 dl tartármártás – Bors, só, étolaj – Citromlé – 1 fej eisberg saláta – 25 dkg kígyó uborka – Tojás – Mustár – Tejföl A csirkehúst sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon hirtelen megsütjük, vigyázzunk, ne szárítsuk ki. A paradicsomot, uborkát, eisberg salátát, fokhagymát egy nagyobb tálba helyezzük. Kevés citromlevet csepegtetünk rá. A csirkemellet hozzákeverjük, és tartármártással összeforgatjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a csirkemellet nem keverjük hozzá, hanem a tetejére halmozzuk. Megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal. Saláta levelekre szedve tálaljuk. Tartármártás: 1 tojássárgáját mustárral 1 teáskanál sóval, borssal, édesítőszerrel elkeverjük. Folyamatos keverés mellett annyi olajat csurgatunk hozzá, amennyit felvesz. Kevés tejföllel dúsítjuk. Ízesíthetjük fehérborral (2-5 cent). Hűtjük.Krémsajttal sült pulykamell, jégcsap retek chips (ch: 9,9 g) Hozzávalók (4 személyre): – 50 dkg pulykamell 4 szeletre – Tömlős natúr krémsajt (2 db) – Margarin diónyi – Tárkony friss – Só, bors, étolaj, grill fűszer – 1 kg jégcsap retek Pulykamell szeleteket klopfoljuk. (Tipp: tekerjük a hússzeleteket folpackba, így szebben tudjuk a húst formázni, és nem piszkoljuk be a konyhánkat sem.) A sajtkrémet ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal. A hússzelet közepére halmozzuk. Félbehajtjuk, hústűvel tűzzük. Hirtelen megsütjük mindkét oldalát. Majd egy kevés vízzel, borral fedő alatt puhára pároljuk. Jégcsapretket vékony karikára vágjuk (gyalun). Fűszerezzük: sóval, borssal, grill fűszerrel. Fritőzben vagy serpenyőben ropogósra sütjük. Szalvétával kibélelt szűrőbe szedjük. Tálaláskor a göngyölt húsokat középen elvágjuk, és tányérra halmozzuk a chipset, erre helyezzük a húst. Tárkonnyal és zöld fűszernövénnyel díszítjük. Forrás: