Atkins Receptkombinációk

Néhány ötlet a diétához.

Zellerkrémleves (ch: 7,7 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 1 fej vöröshagyma finomra vágva

– Delikát, só

– Petrezselyem zöld

– 1 dl tejszín

– 1 dl tejföl

– Margarin diónyi

– 50 dkg zeller kis kockára vágva (vagy zeller gu­mó)

A margarint lábasban felhevítjük, beletesszük a vöröshagymát, és pirítjuk. Ezután kerül bele a zel­lerkocka, fűszerezzük sóval, borssal, és apróra vá­gott petrezselyemmel. Kevés ideig tovább pirítjuk. Vízzel felengedjük, és puhára főzzük. Ha megfőtt a zeller, turmixoljuk össze. A tejfölt a tejszínnel elke­verjük, és habarásként adjuk a turmixolt zellerhez.

(A habarás lényege a hőkiegyenlítés, ami annyit tesz, hogy a habaráshoz hozzáadunk némi forró le­vest, összekeverjük, majd így adjuk hozzá a turmix­hoz.)

Forrón, csészékben tálaljuk, tetejére tehetünk friss összeaprított zellerlevelet.4547Bazsalikomos sonkával göngyölt csirkemell szezámmagos párolt brokkolival (ch: 6,9 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 40 dkg csirkemell

– 20 dkg gépsonka

– Bazsalikom levél

– Őrölt bors, étolaj, tengeri só

– 80-100 dkg brokkoli (mirelit vagy friss)

– 1-2 evőkanál szezámmag

A csirkemellet mossuk, tisztítjuk, nyitott szelete­ket készítünk (merőlegesen bevágjuk a szeleteket, de nem végig, ezáltal kapjuk a nyitott szeleteket), klopfoljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Belehelyezzük a sonkát és a bazsalikom levelet, majd felgöngyöljük. Hústűvel (vagy fogpiszkálóval) rögzítjük a két vé­gén. Kevés olajon, serpenyőben hirtelen átsütjük.

A brokkolit tisztítjuk, rózsáira szedjük, majd íze­sített forró vízbe dobjuk, majd egyből elzárjuk. (Er­re azért van szükség, hogy a brokkoliban található értékes tápanyagok, és vitaminok megmaradjanak.) 2-3 perc után leszűrjük. Közben egy serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot (olaj nélkül), és bele­forgatjuk a brokkolikat. A csirkemell tekercseket vastagabb szeleteltre vágjuk, majd a tányéron fel­halmozott brokkoli tetejére helyezzük. Díszítés­ként friss bazsalikom levelet használjunk.

Natúr tonhal spenót mártással (ch: 8,4 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 60 dkg tonhal filé

– Hal fűszerkeverék

– Étolaj, só, bors

– 50 dkg parajkrém (vagy friss spenót)

– 50 dkg tömlős krémsajt

– Fokhagyma

– 1 dl tejszín

– Citrom vagy citromlé

– Szódabikarbóna

A tonhal filéket négy egyenlő szeletre vágjuk. Ízesítjük a hal fűszerkeverékkel, majd serpenyő­ben, kevés olajon átsütjük. Tálaláskor pár csepp cit­romlével megcsöpögtetjük.

Kevés vízen a parajt megfuttatjuk. (Ha friss pa­rajból készítjük, akkor kevés vajban futtatjuk.) Kés­hegynyi szódabikarbónával megszórjuk, hogy a szép zöld színét megtartsa. Fokhagymával, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Hozzáadjuk a krém­sajtot, majd forralás közben habverővel simára ke­verjük. A tejszínnel a végén dúsítjuk, és kellő sűrűségűre forraljuk. Ezzel a pikáns parajmártással tálaljuk a natúr tonhalszeleteket.4548Csirkés Cézár saláta (ch: 12,4 g)

Hozzávalók (4 személyre)

– 0,5 dkg csirkemell vékony csíkra vagy kockára darabolva

– 2 gerezd fokhagyma reszelve

– 4 db főtt tojás

– 25 dkg paradicsom cikkre vágva

– 4 dl tartármártás

– Bors, só, étolaj

– Citromlé

– 1 fej eisberg saláta

– 25 dkg kígyó uborka

– Tojás

– Mustár

– Tejföl

A csirkehúst sózzuk, borsozzuk. Kevés olajon hirtelen megsütjük, vigyázzunk, ne szárítsuk ki. A paradicsomot, uborkát, eisberg salátát, fokhagymát egy nagyobb tálba helyezzük. Kevés citromlevet csepegtetünk rá. A csirkemellet hozzákeverjük, és tartármártással összeforgatjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a csirkemellet nem keverjük hozzá, hanem a tetejére halmozzuk. Megszórhatjuk reszelt parme­zán sajttal. Saláta levelekre szedve tálaljuk.

Tartármártás: 1 tojássárgáját mustárral 1 teáska­nál sóval, borssal, édesítőszerrel elkeverjük. Folya­matos keverés mellett annyi olajat csurgatunk hoz­zá, amennyit felvesz. Kevés tejföllel dúsítjuk. Ízesít­hetjük fehérborral (2-5 cent). Hűtjük.4549Krémsajttal sült pulykamell, jégcsap retek chips (ch: 9,9 g)

Hozzávalók (4 személyre):

– 50 dkg pulykamell 4 szeletre

– Tömlős natúr krémsajt (2 db)

– Margarin diónyi

– Tárkony friss

– Só, bors, étolaj, grill fűszer

– 1 kg jégcsap retek

Pulykamell szeleteket klopfoljuk. (Tipp: tekerjük a hússzeleteket folpackba, így szebben tudjuk a húst formázni, és nem piszkoljuk be a konyhánkat sem.) A sajtkrémet ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal. A hússzelet közepére halmozzuk. Félbe­hajtjuk, hústűvel tűzzük. Hirtelen megsütjük mind­két oldalát. Majd egy kevés vízzel, borral fedő alatt puhára pároljuk. Jégcsapretket vékony karikára vágjuk (gyalun). Fűszerezzük: sóval, borssal, grill fűszerrel. Fritőzben vagy serpenyőben ropogósra sütjük. Szalvétával kibélelt szűrőbe szedjük. Tála­láskor a göngyölt húsokat középen elvágjuk, és tá­nyérra halmozzuk a chipset, erre helyezzük a húst. Tárkonnyal és zöld fűszernövénnyel díszítjük.

Forrás: